10 oktober

h-daniel-comboni2H. Daniele Comboni (1831-1881), missionaris en eerste bisschop van Khartoem.

Daniele is de grondlegger van de Afrikaanse Katholieke Kerk door zijn enorme toewijding aan de Afrikaanse missie, waarbij hij altijd respectvol was naar de eigen culturen, gebruiken en talen. Hij was geboren in Italië en na zijn studies theologie, talen en medicijnen in Verona werd hij uitgezonden naar het huidige Soedan in 1857, maar twee jaar later moest hij om zijn gezondheid weer terugkeren.

Hij schreef dat Afrika geholpen en gekerstend moest worden door de Afrikanen zelf, wat in zijn tijd revolutionair was. Hij zag de Afrikanen dus niet door een koloniale bril, maar als gelijken en zag de potentie van het volk, in plaats van alleen de armoede.

Hij besloot door Europa te reizen om fondsen te werven en de missie in Afrika onder de aandacht te brengen en stichtte in 1867 in Verona de Zonen van het Heilig Hart, die zich aan de Afrikaanse missie verbonden. Zij zijn bekend is geworden als de Comboni-missionarissen of de Paters van Verona (Verona Fathers).

Hierna stichtte hij een vrouwelijke tak (Verona Sisters) en was daarmee de eerste die vrouwen naar missiewerk in Centraal-Afrika stuurde. Vervolgens ging hij naar Egypte om ook daar een afdeling te stichten in Caïro waar hij het christendom onderwees en Afrikanen trainde om zelf te missioneren. Hij begon met missiewerk in Soedan en breidde dit uit naar Oeganda, Ethiopië en Mozambique, waarbij hij erop stond dat de missionarissen getraind waren om de zwarte maatschappij en cultuur te begrijpen en de taal te leren.

Hij werd in 1877 benoemd tot Apostolisch Vicaris voor Centraal-Afrika en bisschop van Khartoem. In die hoedanigheid hielp hij de slavenhandel in de regio te bestrijden, schreef hij vele wetenschappelijke studies over Afrikaanse geografie en volkenkunde en verdiepte zich in de verschillende dialecten binnen de gebieden waar hij kwam. Hij sprak zes Europese talen, Arabisch en meerdere centraal Afrikaanse dialecten. De Comboni-missionarissen bestaan nog steeds en werken ook met een grote lekenorganisatie binnen scholen, ziekenhuizen en weeshuizen in 40 landen;  behalve in Afrika ook in Midden-Amerika. Daniel stierf op natuurlijke wijze in 1881 en werd in 1996 zalig en in 2003 heilig verklaard.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/10/10/10-10-1881-daniel-combini.php

http://www.clairval.com/lettres/nl/2005/05/05/5040505.htm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Daniele_Comboni

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Daniele_Comboni

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20031005_comboni_en.html

http://www.combonimissionaries.org/index.php/whoweare/history.html

http://catholicsaints.info/saint-daniel-comboni/

http://www.comboni.org.za/comboni/st-daniel-comboni

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-daniel-comboni-1831-81-bishop-and-missionary/

http://kateriirondequoit.org/resources/saints-alive/pope-damascus-dympna/st-daniel-comboni/

 

Achtergronden:

https://www.laymission-comboni.org/comboni-family/

http://www.comboni.org.uk/combonis_writings.html

http://www.comboni.org.za/who-we-are/comboni-missionaries