06 oktober

H. Bruno van Keulen (1027-1101), stichter van de Kartuizers.

De kartuizer kloosterorde is de strengste van alle christelijke ordes, omdat de kloosterlingen er niet met elkaar mogen spreken behalve op zon- en feestdagen. Het is de enige orde die nooit hervormd is, omdat zij altijd trouw is gebleven aan haar principes.

Bruno was geboren in Keulen en kreeg zijn opleiding in Reims. Na een grondige theologische studie werd hij kannunik van het kathedraalkapittel van Reims en werd daar twintig jaar domscholaster (hoofd) van de kapittelschool. Hij bleek een inspirerende en alom geroemde docent, die velen een degelijke opleiding gaf (zoals de latere paus Urbanus II en Hugo, de latere bisschop van Grenoble), maar raakte in conflict met de nieuwe, corrupte bisschop van Reims, Manassès de Gournay, voor wie hij moest vluchten toen hij hem beschuldigde van simonie.

Hij sloot zich aan bij een groep kluizenaars rondom H. Robert van Molesmes, de latere stichter van de Cisterciënzer kloosterorde. Bruno wilde echter meer eenzaamheid en zocht met zes medebroeders een plek om zich in alle eenzaamheid terug te trekken. Paus Urbanus II, zijn vroegere leerling, riep hem echter eerst nog naar Rome om diens raadsman te worden en bood hem de aartsbisschoppelijke zetel van Reggio aan. Bruno weigerde deze en Urbanus liet hem gaan en gaf hem zijn zegen en bescherming van de Heilige Stoel.

De bisschop van Grenoble, H. Hugo, droomde van zeven sterren die boven het bergmassief Chartreuse straalden en deze droom werd uitgelegd als een vingerwijzing van God: toen Bruno en zijn zes gezellen naar Grenoble kwamen, herkende Hugo hen als de sterren uit zijn droom en stuurde hen daar naartoe; een onherbergzaam gebied in de Alpen nabij Grenoble.

Bruno bouwde in 1084 met zijn zes medebroeders daar zijn klooster. Dit klooster bestaat nog steeds en is beroemd om zijn ontoegankelijkheid en de kruidenlikeur (chartreuse). Er is in 2005 een documentaire over gemaakt: Die grosse Stille (De grote stilte, Into great silence). Het klooster is niet te bezoeken (alleen een museum over het klooster, 2 km lager gelegen), omdat de broeders als in een laura in volledige afzondering en stilte leven in hun eigen cel en alleen de zon- en feestdagen gezamenlijk doorbrengen.

Buiten Grande Chartreuse bestaan er nog 24 andere kartuizerkloosters verdeeld over Europa, Amerika en Azië. In Nederland hebben ook kartuizers geleefd, maar de laatsten in Roermond sinds 1796 niet meer.

Bruno overleed uiteindelijk in Italië, nadat hij nog een kluizenaarsgemeenschap, Santa Maria della Torre, had gesticht in een verlaten gebied in Calabrië en nadat hij zijn leiding van Chartreuse had overgedragen aan Landuinus van Toscane. Bruno werd daar begraven.

Het klooster werd verwoest bij een aardbeving in 1783 maar herbouwd en wordt sindsdien opnieuw door kartuizers bewoond en is alleen door mannen te bezichtigen. Bij de plaats van Bruno’s graf staat nu het kerkje Santa Maria del Bosco.

Hij werd in 1514 onofficieel door paus Leo X heilig verklaard en zijn cultus in 1623 werd officieel bevestigd door paus Gregorius XV.

Bronnen en meer informatie:

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/b/bruno-van-keulen

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/10/06/10-06-1101-bruno.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bruno_van_Keulen

http://www.cartusiana.org/node/771

http://www.cartusiana.org/node/12

http://www.hetkatholiekegeloof.nl/sub/heilige-bruno/

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2486364/2001/10/05/Bruno-meester-in-eenzaamheid.dhtml

 

Hoofdstuk uit het boek De kracht van de stilte: geest en geschiedenis van de Kartuizerorde

Hoofdstuk uit het boek Calabrië

 

Engelstalig:

https://www.franciscanmedia.org/saint-bruno/ (met audio)

http://www.chartreux.org/en/origin.php

https://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2016-10-06

https://en.wikipedia.org/wiki/Bruno_of_Cologne

http://catholicsaints.info/saint-bruno/

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-bruno

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-bruno-of-cologne-1035-1101-priest-and-the-first-carthusian-monk/

http://www.newadvent.org/cathen/03636a.htm

 

Achtergronden:

http://www.kartuizers.nl/

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/k/kartuizers

https://nl.wikipedia.org/wiki/Grande_Chartreuse

https://nl.wikipedia.org/wiki/Die_gro%C3%9Fe_Stille

https://nl.wikipedia.org/wiki/Simonie

https://en.wikipedia.org/wiki/Hugh_of_Ch%C3%A2teauneuf

https://nl.wikipedia.org/wiki/Laura_(klooster)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Chartreuse_(likeur)

https://www.chartreuse.fr/