01 oktober

H. Bavo van Gent (ca. 586-653), monnik en boeteling.

Bavo heette voor zijn bekering Allowin of Alwin en was volgens de verhalen een rijke zoon uit een adellijk geslacht uit Haspengouw, de omgeving van Luik.  Hij huwde en kreeg een dochter en was als landheer niet bepaald een lieve jongen; hij zou opvliegend en gewelddadig zijn geweest en zijn personeel als slaven hebben verkocht.

Toen zijn vrouw overleed, kwam hij in contact met H. Amandus van Maastricht (feest 6 februari) en bekeerde zich toen hij hem hoorde preken. Hij gaf zijn bezittingen weg, werd monnik, veranderde zijn naam in Bavo (‘geliefde’) en vergezelde Amandus op diens reizen.

Bij zijn reizen zou hij ook in het Belgische Mendonk hebben overnacht, waarbij hij een steen als kussen gebruikte. Eenmaal terug ging hij met toestemming van de abt als kluizenaar leven in een holle boom nabij de abdij Ganda, die later naar Bavo genoemd zou worden, nl. de Sint Baafsabdij, waar ook de steen/het hoofdkussen van Bavo bewaard wordt.

Na zijn dood gingen vele wonderverhalen over hem de ronde; zo zou hij een man tot leven hebben gewekt die door een kar verpletterd werd en zou hij elke dag uit boetedoening een zware steen mee hebben gezeuld naar de kerk. Hij stierf aan een pijnlijke ziekte die hij blijmoedig verdroeg en stierf als heilige.

Bavo is de patroonheilige van de bisdommen Gent en Haarlem-Amsterdam. Begin oktober wordt elk jaar een speciale ontmoeting georganiseerd tussen de kathedrale kapittel van Gent en Haarlem, omdat beide plaatsen een Sint Bavokathedraal hebben. Met name in Vlaanderen zijn vele kerken naar Bavo genoemd, maar ook in Nederland (Rijsbergen, Raamsdonk en Haarlem). Tot 1913 werd Bavo vereerd in aartsbisdom Keulen.

Zijn naam is verbonden aan de zgn. Bavomis, kortweg de Bamis, waarin speciaal gebeden wordt voor een goede oogst en waarbij vroeger landpacht moest worden betaald. De Bamis staat in het teken van het begin van de herfst. Bavo wordt ook aangeroepen tegen kinderziekten, met name bij kinkhoest, long- en keelonstekingen en is patroon van valkeniers.

Bavo wordt wel als ridder afgebeeld met zwaard en een valk (verwijzend naar zijn adellijke komaf), met een beurs (omdat hij zijn vermogen na zijn bekering aan de armen schonk) of als kluizenaar.

Bronnen en meer informatie:

https://www.dbnl.org/tekst/goos020vana03_01/goos020vana03_01_0021.php#a020

http://www.heiligen.net/heiligen/10/01/10-01-0660-bavo.php

https://www.kerknet.be/ijd/video-artikel/wie-was-de-heilige-bavo-van-gent

https://www.kerknet.be/parochie-kanaalzone-lochristi-wachtebeke/artikel-informatie/bavo-aan-het-woord

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bavo_van_Gent

https://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/630 (verering Rijsbergen)

https://dionysiusparochie.nl/spiritualiteit/heiligen/heiligen-voor-kinderen/1-oktober-heilige-bavo-kluizenaar/

http://www.lichtoplegenden.nl/sint-bavo/ (met audio)

https://boca.nl/bavo-van-gent/

 

Engelstalig:

https://www.christianiconography.info/bavo.html

https://catholicsaints.info/saint-bavo-of-ghent/

https://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=555

https://www.freeart.com/gallery/saints/bavo.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Bavo_of_Ghent

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Mendonk

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bamis

http://gildesint-bavo.nl/Geschiedenis.html

https://www.bisdomhaarlem-amsterdam.nl/index.php?p=news&id=1837

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienB/Bavo_Allowin_von_Gent.htm