30 september

H. Sofia van Milaan (overleden 130), martelares.

Er zijn twee martelaressen met de naam Sophia: Sophia van Rome en Sophia van Milaan (of Sophia de Martelares). Sophia van Rome wordt tot de ijsheiligen gerekend en ook vereerd op 15 mei. Zij zou gestorven zijn in het jaar 304, tijdens de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus. In 845 werden relieken van haar overgebracht naar het hoogaltaar van de San Martino ai Monibasiliek in Rome, in opdracht van paus Sergius II. Ook kwamen relieken van haar in 777 of 778 terecht in de vrouwenabdij van Eschau in de Elzas door toedoen van bisschop Remigius van Straatsburg.  Van daaruit verspreidde zich de devotie over Duitsland. In die tijd is de verwarring ontstaan tussen de beide Sophia’s. Sophia van Rome is patroonheilige van late nachtvorst, voor de gewassen en veldvruchten.

In Oosterse kerken wordt Sophia van Milaan of Sophia de Martelares veel afgebeeld op iconen, samen met haar drie dochters, die symbool staan voor Geloof, Hoop en Liefde (Fides, Spes en Caritas). Deze Sophia was een christelijke weduwe uit Milaan, die na de dood van haar man haar bezittingen weggaf aan de armen en met haar drie dochters naar Rome ging. Daar werden haar dochters, omdat ze openlijk christelijk waren, gemarteld en gedood in het jaar 130. Sophia werd kort daarna onthoofd of, volgens andere verhalen, stierf van verdriet bij het graf van haar dochters. Ofwel ze werden in de catacomben van Callixtus aan de Via Appia begraven, ofwel aan de Via Aurelia in de catacomben onder de huidige San Pancraziokerk, waar ook een Sophia begraven ligt. Sophia de Martelares is met name patroonheilige van weduwen. Haar dochters worden vereerd op 1 augustus.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/09/30/09-30-0135-sofia.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sophia_van_Rome

http://www.liesbeths-ikonen.nl/index.php/galerie/heiligen-ikonen/370-ikoon-van-de-heilige-sophia-met-haar-dochters-geloof-hoop-en-liefde

https://www.canvas.be/cultuur/de-ijsheiligen

 

Duitstalig:

https://www.heiligenlexikon.de//BiographienS/Sophia_von_Rom.html

https://www.heiligenlexikon.de//BiographienS/Sophia_von_Mailand.html

https://www.heiligenlexikon.de//BiographienF/Fides.html

https://www.heiligenlexikon.de//BiographienS/Spes.html

https://www.heiligenlexikon.de//BiographienC/Caritas.html

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-sophia-of-rome/

https://en.wikipedia.org/wiki/Sophia_of_Rome

https://oca.org/saints/lives/1999/09/17/102638-martyr-sophia-and-her-three-daughters-at-rome

http://www.st-sophia.com/st-sophia/