29 september

h-rene-goupilH. René Goupil (1608-1642), missionaris en martelaar.

René behoort samen met zeven andere jezuïetenmissionarissen tot de eerste Noord-Amerikaanse Martelaren (ook bekend als de Canadese martelaren) en was een Franse lekenjezuïet.

Hij is om zijn medische kennis uitgeroepen tot patroonheilige van anesthesisten. René was al jong novice, maar kon om gezondheidsredenen geen broeder worden. Hij had medicijnen gestudeerd en met zijn praktische medische kennis mocht hij in 1640 alsnog de jezuïeten volgen als assistent in Nieuw Frankrijk (het huidige Canada). Hij was op die manier een zgn. ‘donné’: een geassocieerd lid van de orde.

Hij werd door pater Isaac Jogues gekozen om mee te gaan naar het missiegebied van de jezuïeten bij Québec bij het Huronenvolk, waar hij in de ziekenboeg kon werken. Onder de Huron native-Amerikanen werden velen bekeerd, echter ook veel indianen beschouwden hen als kwaadwillende sjamanen die ziekte en dood verspreidden, omdat in 1634 daar een eerste grote epidemie uitbrak waartegen de indianen geen weerstand hadden.

René werd met pater Jogues ontvoerd op de St. Lawrencerivier voor de Mohawk Iroqois (Irokezen), samen met een grote groep bekeerlingen van de Huron. Zes weken nadat ze in Ossernenon (het huidige Auriesville in de staat New York ten zuiden van de Mohawkrivier) waren aangekomen en uitgebreid waren gemarteld, werd René als eerste vermoord met een bijl toen hij bij een kind een kruisteken maakte. Hij werd liefdevol begraven door pater Jogues op de plaats waar nu het Heiligdom van Onze Lieve Vrouw van de Martelaren is verrezen in Auriesville.

Hoewel pater Jogues de gevangenschap overleefde, was vrijgekocht door Nederlandse handelaren en enige tijd terug was in Frankrijk, ging hij toch weer naar Québec en met Jean de Lalande weer naar Ossernenon om voor vrede te pleiten. Zij werden toen ook gedood door de Mohawk.

De andere martelaren waren respectievelijk Isaac Jogues (overleden 1646), Jean de Lalande (overleden 1646), Antoine Daniel (overleden 1648), Jean de Brébeuf (overleden 1649), Noël Chabanel (overleden 1649), Charles Garnier (overleden 1649) en Gabriel Lalemant (overleden 1649). Zij werden met René Goupil in 1925 zalig en in 1930 heilig verklaard door paus Pius XI. Hun gezamenlijke feestdag is 19 oktober.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen.net/heiligen/10/19/10-19-1642-rene-coupil.php

http://www.jezuieten.org/nl/wie-we-zijn/jezuieten-gisteren-en-vandaag/isaac-jogues-sj

 

Engelstalig:

http://martyrs-shrine.com/spiritual-activities/nine-days-of-novena/day-7-saint-rene-goupil-s-j/

http://www.scborromeo.org/saints/rene.htm

http://catholicsaints.info/saint-rene-goupil/

http://catholicsaints.info/martyrs-of-north-america/

https://en.wikipedia.org/wiki/Ren%C3%A9_Goupil

http://svamonks.blogspot.nl/2012/10/the-north-american-martyrs.html

http://www.auriesvilleshrine.com/history

http://www.newadvent.org/cathen/06684a.htm

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/National_Shrine_of_the_North_American_Martyrs

https://en.wikipedia.org/wiki/Canadian_Martyrs

https://en.wikipedia.org/wiki/Auriesville,_New_York

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saints-isaac-jogues-john-de-brebeuf-and-companions

https://nl.wikipedia.org/wiki/Irokezen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuw-Frankrijk

http://catholicsaints.info/saint-kateri-tekakwitha/