23 september

HH. Kindmartelaren van Tlaxcala (overleden 1527-1529).

De Mexicaanse kinderen Cristóbal, Antonio en Juan worden gezamenlijk herdacht op 23 september. Zij stierven, omdat ze zich hadden laten dopen door Franciscaanse missionarissen die in de deelstaat Tlaxcala actief waren.

Cristóbal, geboren in Atilihuetzia en pas twaalf of dertien jaar, veroordeelde als christen de afgoderijen en de dronkenschap van zijn vader en stamgenoten. Hij werd vervolgens door zijn vader half doodgeslagen met een stok en in het vuur geworpen. Cristobal wist zijn vader nog te vergeven voordat hij stierf in 1527.

Antonio was eveneens twaalf of dertien jaar en geboren in Tizatlán, als kleinzoon van een inheemse heer. Juan was zijn knecht. Antonio trad op als tolk van de Franciscaanse broeders in de regio en wilde afgodsbeeldjes verzamelen om te vernietigen. Juan werd daarbij eerst gedood en toen Antonio de moordenaars vertelde dat ze een onschuldige hadden gedood, werd ook hij doodgeslagen. Hun lichamen werden van een rots geworpen, maar door een benedictijnse broeder gevonden en begraven. Zij stierven in 1529.

De kinderen werden in 1990 zalig en in 2017 heilig verklaard, op dezelfde dag dat de Martelaren van Brazilië (Natal) werden heilig verklaard.

Bronnen en meer informatie:

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/slachtoffers-nederlandse-calvinisten-heilig-verklaard

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/10/15/paus-franciscus-heiligverklaringen/

https://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=680&nws=4009

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Child_Martyrs_of_Tlaxcala

http://catholicsaints.info/saint-cristobal-of-tlaxcala/

https://www.ewtn.com/jp99/children.htm

http://www.fides.org/en/news/60345-AMERICA_MEXICO_The_child_martyrs_of_Tlaxcala_declared_Patrons_of_Mexican_childhood#.WBh06h0gtJJIYc

http://newsaints.faithweb.com/year/1527.htm

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tlaxcala_(staat)