20 september

h-eustachius-placidus2H. Eustachius van Rome (overleden 118), martelaar en één van de Veertien Noodhelpers.

Eustachius wordt aangeroepen bij familieruzies, trieste familiegebeurtenissen en liefdesverdriet. Hij was generaal in het Romeinse leger van keizer Trajanus en heette in die hoedanigheid nog Placidus.

Hij bekeerde zich tot het christendom na een visioen van een gloeiend kruis met Jezus in het gewei van een hert, toen hij aan het jagen was. Dit lijkt sterk op het verhaal van H. Hubertus (feest 3 november, die bisschop was van Luik in de achtste eeuw); het verhaal van Eustachius stond dan ook model voor dat van Hubertus en beiden zijn daarom patroon van de jacht.

Eustachius liet zich met zijn vrouw en zijn twee zonen dopen, waarbij hij de naam Eustachius aannam. Bij een tweede visioen daarna, vertelde Jezus hem dat hij net als Job alles zou verliezen wat hij bezat, maar door Zijn genade dit alles zou overwinnen. Hij werd vreselijk beproefd, verloor al zijn bezittingen tot het verlies van zijn vrouw en kinderen toe, maar werd uiteindelijk wonderbaarlijk met hen herenigd.

Hij werd vervolgens gevraagd door keizer Trajanus om diens leger opnieuw te dienen, maar de overwinning werd gevierd door diens opvolger, Hadrianus. Toen Eustachius weigerde te offeren aan de Romeinse goden, werd hij met zijn gezin eerst voor de leeuwen gegooid en toen die hen weigerden hen aan te vallen, in een ketel in de vorm van een stier gekookt. Hoewel ze dit niet overleefden, bleven hun lichamen ongeschonden.

In Rome is de Basilico di San Eustachio naar hem vernoemd, met een hertenkop met gewei en kruisbeeld op de gevel. Relieken van Eustachius kwamen ook in Parijs terecht, waar ze eerst in de abdij van St. Denis lagen en nadien werden getransleerd naar de Saint‑Eustachekerk aldaar.

In de kathedraal van Chartres is een groot gebrandschilderd raam aan zijn bekering, lijden en sterven gewijd. Hij is patroonheilige van het eiland St. Eustachius en in Zuid-India, waar een grote christengemeenschap bestaat, wordt hij Saint Esthak genoemd.

De film Imagination uit 2007 van Eric Leiser is geïnspireerd op zijn verhaal. Als Noodhelper is hij aan te roepen bij moeilijke situaties, foltering en bij brand.

 

Bronnen en meer informatie:

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/e/eustachius-van-rome

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/09/20/09-20-0118-eustachius.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eustachius_van_Rome

https://orpheuskijktom.com/2013/05/18/piazza-s-eustachio/

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Eustace

http://catholicsaints.info/golden-legend-saint-eustace/ (golden legend)

http://catholicsaints.info/saint-eustachius/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=496

 

Achtergronden:

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/v/veertien-heilige-helpers

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint-Eustache,_Paris

https://en.wikipedia.org/wiki/Imagination_(film)

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/h/hubertus

http://www.medievalart.org.uk/Chartres/43_pages/Chartres_Bay43_key.htm (de ramen in de kathedraal in Chartres)

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Vision_of_Saint_Eustace