19 september

h-januarius-met-reliekenH. Januarius (ca. 272-305), bisschop en martelaar.

Januarius (San Gennaro) is beschermheilige van Napels en bekend om zijn bloedwonder: drie keer per jaar wordt het bloed, dat bewaard wordt in twee flesjes in een reliekhouder, weer vloeibaar. Tijdens deze belangrijke dagen worden de relikwieën in een processie, vergezeld van een borstbeeld van de heilige, naar het klooster van Santa Chiara (H. Clara) gedragen.

Dit gebeurt op de zaterdag vóór de eerste zondag van mei (herdenking van de hereniging van zijn relieken), op 19 september (zijn feestdag) en op 16 december (toen beschermde hij Napels tegen een uitbarsting van de Vesuvius in 1631). Dit bloed wordt bewaard in de Koninklijke kapel van de schat van San Gennaro in de kathedraal van Napels.

De volksdevotie gelooft dat wanneer het bloed niet vloeibaar wordt, er tegenspoed zal komen voor de stad Napels. Een dergelijk bloedwonder is ook bekend bij H. Pantaleon (feest 27 juli).

Januarius was bisschop van Benevento toen hij vijf jonge christenen wilde beschermen. Hij werd gearresteerd en eerst in een gloeiende oven gestopt en toen dat niets hielp, voor wilde beren gegooid in het amfitheater van Pozzuoli. Tenslotte werd hij bij de zwavelmijnen Solfatara bij Pozzuoli onthoofd; dit alles tijdens de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus.

Een vrome vrouw wist het nog warme bloed op te vangen in twee flesjes, die als kostbare relieken in veiligheid werden gebracht naar Benevento. Via het klooster Monte Vergine kwamen de flesjes in Napels terecht.

Vanwege de gloeiende oven is hij patroonheilige van goudsmeden, en ook van Napels en Benevento. Hij wordt aangeroepen tegen vulkaanuitbarstingen van de Vesuvius.

Volgens verschillende onderzoeken zou het bloed een bepaalde stof bevatten, die maakt dat het bloed door ermee te schudden, vloeibaar wordt. Maar het wonder is nog steeds niet weerlegd. Ook nu in september 2023 is het bloed weer vloeibaar geworden! En er wordt gepleit om dit wonder als Werelderfgoed te erkennen.

Er bestaat verder ook een Orde van Sint-Januarius; dat is een ridderorde, gesticht op 6 juli 1738 door de koning van Napels, Karel VII. Deze orde bestaat nog steeds.

Bronnen en meer informatie:

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/j/januarius-van-napels

http://www.italieuitgelicht.nl/san-gennaro-en-het-wonder-van-het-bloed/

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/09/19/09-19-0304-januarius.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Januarius_van_Benevento

http://dagelijksevangelie.org/main.php?language=NL&module=saintfeast&id=10&fd=0

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/bloedwonder-van-napels-wordt-wellicht-werelderfgoed

 

Engelstalig:

https://www.franciscanmedia.org/saint-januarius/ (met audio)

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-januarius-4th-century-invoked-against-volcanic-eruptions/

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-09-19

http://www.bartleby.com/210/9/191.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Januarius

http://catholicsaints.info/saint-januarius-of-naples/

http://www.ewtn.com/saintsholy/saints/J/stjanuarius.asp

 

Achtergronden:

https://it.wikipedia.org/wiki/Reale_cappella_del_Tesoro_di_san_Gennaro

https://en.wikipedia.org/wiki/Naples_Cathedral

https://nl.wikipedia.org/wiki/Orde_van_Sint-Januarius

http://www.bourbon-two-sicilies.org/the-royal-orders/st-januarius/index.html