18 september

h-jozef-van-cupertinoH. Jozef van Cupertino (1603-1663), mysticus, ‘De vliegende heilige’.

Jozef (Guiseppe) van Cupertino is bekend als de vliegende heilige. Hij is daarom patroonheilige van luchtreizigers, astronauten, verstandelijk gehandicapten en leerlingen die slecht presteren. Tijdens WOII werd hij uitgeroepen tot patroonheilige van Amerikaanse piloten en van Italiaanse luchtlandingstroepen.

Hij was geestelijk zwak begaafd en had als kind epilepsie maar was heel vroom: hij richtte bij zijn ouders thuis een altaar in, vastte, kastijdde zichzelf, droeg boetekleden en werd franciscaans lekenbroeder.

Op school was hij geestelijk erg afwezig en als broeder amper in staat tot het uitvoeren van praktische taken, maar toen hij overstapte naar de conventuelen (zich dus helemaal aan het kloosterleven verbond) en bewees dat hij goed voor de beesten in de stal kon zorgen, lukte het hem om priester te worden, door eigen zeggen met goddelijke hulp.

Tijdens gebed en het opdragen van de mis raakte hij vaak in extase en werd regelmatig gezien terwijl hij leviteerde. Hij steeg hoog op in de lucht en werd daarom de vliegende heilige of vliegende broeder genoemd. Ook zijn verschillende wonderen aan hem toegeschreven, zoals wonderbaarlijke genezingen, de gave van bilocatie (op twee plaatsen tegelijk aanwezig zijn), profetie en het vinden van verloren voorwerpen.

Hij zorgde voor zoveel toeloop, dat hij door zijn oversten in een kleine kloostercel werd opgesloten en beschuldigd werd van hekserij. Toen hij door de inquisitie voor paus Urbanus VIII werd gebracht en daar opnieuw in extase raakte en leviteerde, werd hij vrijgesproken. Hij werd echter gedwongen om zich telkens in een ander klooster te verbergen, en zo stierf hij in Osimo. Hij werd in 1753 zalig en in 1767 heilig verklaard.

Hij werd bijgezet in de (later naar hem genoemde) St. Jozef van Cupertinobasiliek in Osimo, waar zijn lichaam rust in een glazen schrijn die door engelen omhoog gehouden wordt boven het altaar. Deze schrijn wordt op zijn feestdag in Osimo in processie rondgedragen.

In 1962 werd zijn leven verfilmd als The Reluctant Saint en in 2003 werd hij nog geroemd door paus Johannes Paulus II om zijn eenvoud en gehoorzaamheid als volgeling van Franciscus van Assisi.

Bronnen en meer informatie:

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/j/jozef-van-cupertino

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/09/18/09-18-1663-jozef.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jozef_van_Cupertino

http://dagelijksevangelie.org/main.php?language=NL&module=saintfeast&id=1083&fd=0

 

Engelstalig:

https://www.franciscanmedia.org/saint-joseph-of-cupertino/ (met audio)

http://www.atlasobscura.com/places/basilica-of-st-joseph-of-cupertino (met foto’s van de basiliek in Osimo en van zijn reliekschrijn boven het altaar)

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=72

http://catholicsaints.info/saint-joseph-of-cupertino/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-joseph-of-cupertino-1603-63-franciscan-priest-and-ecstatic/

http://catholicexchange.com/saint-didnt-fit

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-09-18

https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_of_Cupertino

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Levitatie_(bovennatuurlijk)