16 september

H. Ludmilla van Bohemen (860-921), hertogin en martelares en patroonheilige van Tsechië.

Ludmilla van Bohemen (niet te verwarren met de latere hertogin Ludmilla van Bohemen die overleed in 1240) liet zich met haar man Bořivoj I in 871 dopen door H. Methodius van Thessaloniki (feest 14 februari). Als eerste christelijke soevereine heersers stonden zij zo aan de wieg van een christelijk Bohemen (groot deel van het huidige Tsjechië). Zij stichtten de eerste christelijke kerk in Bohemen, de St. Clementkerk in Levý Hradec ten noordwesten van Praag. Dit werd hen niet door iedereen in dank afgenomen en ze moesten zelfs een periode vluchten.

Ludmilla nam haar taak zeer serieus en was goed voor de armen en zieken. Ze is vooral bekend als de grootmoeder van de (later heilig verklaarde) koning Wenceslaus I (Václav, de ‘Goede Koning’, feest 28 september), zoon van haar zoon Vratislav. Ze ontfermde zich over Wenceslaus’ (christelijke) opvoeding, had veel invloed op hem en trad op als zijn regent. Ze was al op leeftijd en woonde in Tetín, toen haar jaloerse schoondochter Drahomíra haar liet haar wurgen door twee huurmoordenaars. Dat gebeurde met Ludmilla’s eigen sluier.

Nadat de moord werd ontdekt werd ze al spoedig vereerd als heilige en vijf jaar later, nadat haar lichaam door haar kleinzoon werd getransleerd naar de in 920 gebouwde St. Jorisbasiliek in Praag, gebeurden vele wonderen. Deze kerk werd daarom aan haar toegewijd.

Bohemen ligt in het huidige Tsjechië, vandaar dat Ludmilla tot patroonheilige van Tsjechië is uitgeroepen. Daarnaast ook van bekeerlingen, hertoginnen en weduwen en is ze aan te roepen bij familieproblemen. Een standbeeld van haar staat op het Wenceslausplein in Praag, de plaats waar in de 20e eeuw vele demonstraties zouden worden gehouden tegen het communistische regime.

De Tsjechische componist Antonín Dvořák heeft eind 19e eeuw een oratorium over haar geschreven, Svatá Ludmila, waarvan de tekst werd geschreven door de grote Tsjechische dichter Jaroslav Vrchlický.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/09/16/09-16-0921-ludmilla.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ludmilla_van_Bohemen

 

Engelstalig:

https://www.britannica.com/biography/Saint-Ludmila

https://catholicsaints.info/saint-ludmila/

https://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=824

http://www.ok.cz/ludmila/pruvodce.htm (plattegrond van de aan Ludmilla gewijde kerk)

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bohemen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Methodius_van_Thessaloniki

https://en.wikipedia.org/wiki/Bo%C5%99ivoj_I,_Duke_of_Bohemia

https://en.wikipedia.org/wiki/Tet%C3%ADn_(Beroun_District)

https://en.wikipedia.org/wiki/Lev%C3%BD_Hradec

https://nl.wikipedia.org/wiki/Wenceslausplein

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Jorisbasiliek

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Ludmila_(oratorio)

https://en.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Vrchlick%C3%BD