15 september

h-catharina-fieschiH. Catharina van Genua (1447-1510), weduwe en mystica, Apostel van het Vagevuur.

Catharina kwam uit de rijke en invloedrijke familie Fieschi. Op haar zestiende werd ze uitgehuwelijkt aan een man die verslaafd was aan kansspelen en haar een werelds leven gaf dat haar geen voldoening gaf. In 1473 had ze een mystieke ervaring tijdens de biecht, waarin zij haar eigen kleinheid en Gods grootheid ervoer, gevolgd door een visioen van Jezus die zijn kruis droeg.

Gedreven door haar liefde voor God ging zij werken in het grootste ziekenhuiscomplex in Genua en één van de grootste van Europa, waar zij directrice van werd en een groep volgelingen om zich heen verzamelde. Haar man besloot zich uiteindelijk aan te sluiten bij de derde orde van Franciscus en haar in het ziekenhuis te assisteren.  Haar mystieke ervaringen die haar tot eenheid met God brachten, brachten haar ook nader tot haar naaste, in haar geval de zieken die zij in haar ziekenhuis verpleegde.

Catharina is verder vooral bekend om haar gedachten over het vagevuur, die zij heeft toevertrouwd in de nagelaten werken Verhandeling over het vagevuur en Dialoog tussen de ziel en het lichaam. Daarin beschrijft zij een innerlijk vuur, in plaats van de voor haar tijd gebruikelijke uiterlijke ruimten, waarin de ziel zich uitzuivert om tot volledige gemeenschap met God te komen. Daarbij is berouw en verdriet over de eigen zonde een grote voorwaarde.

Zij ging dus uit van de eigen, innerlijke ervaringen in plaats van het hiernamaals, dat volgens veel overtuigingen voorafgaat aan het vagevuur. Leven met God in de hemel is dan een voortzetting en perfectie van het leven met God dat op aarde begint. Catharina ontving tegen het einde van haar leven de stigmata en wordt wel de Apostel van het Vagevuur genoemd.

Catharina stierf in 1510 en werd zalig in 1675 en heilig verklaard in 1737. Wegens haar enorme inzet voor zieken is zij door paus Pius XII uitgeroepen tot patroonheilige van ziekenhuizen in Italië. Haar lichaam rust ongeschonden in een schrijn in de chiesa della Santissima Annunziata di Portoria, die daarom beter bekend is als de Chiesa di Santa Caterina.

 

Bronnen en meer informatie:

https://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=3993 (catechese door paus Benedictus XVI)

http://www.apologetica.katholiekelsloo.nl/index.php?title=H._Catharina_van_Genua

http://www.apologetica.katholiekelsloo.nl/index.php?title=H._Catharina_van_Genua:_Traktaat_over_het_vagevuur

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/09/15/09-15-1510-catharina.php

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-catherine-of-genoa/

https://en.wikipedia.org/wiki/Catherine_of_Genoa

https://www.franciscanmedia.org/saint-catherine-of-genoa/

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages?cId=403955

https://zenit.org/articles/on-st-catherine-of-genoa/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-catherine-of-genoa-1447-1510-wife-and-mystic/

http://www.nobility.org/2011/09/15/noble-apostle-of-purgatory/

 

Achtergronden:

http://www.visitgenoa.it/it/il-santuario-di-santa-caterina-da-genova-e-il-museo-dei-beni-culturali-cappuccini

https://it.wikipedia.org/wiki/Chiesa_della_Santissima_Annunziata_di_Portoria