12 september

h-guido-van-anderlechtH. Guido van Anderlecht (ca. 950-1012), pelgrim.

Guido was zoon van arme boeren en al jong zeer religieus. De legende vertelt dat engelen de ploeg in goede banen leidden als hij in gebed was en dat hij het brood voor de paarden deelde met de armen. Guido werd koster en later koopman. Toen hij berooid achterbleef na een transactie, ging hij op pelgrimsreis naar Jeruzalem en Rome, waar hij zeven jaar over deed en waarvan hij ziek terugkeerde. Hij overleed in Anderlecht aan dysenterie.

Veertig jaar na zijn dood werden vele wonderen aan hem toegeschreven, waardoor Anderlecht een bedevaartsplaats werd en uitgroeide tot een stad. Zo werd zijn pelgrimsstaf in zijn graf gestoken, die uitgroeide tot een boom die tot 1633 bleef staan en waarvan het hout helende krachten had .

Hij werd bijgezet in de kapel in Anderlecht, die uitgroeide tot een romaanse kerk gewijd aan St. Pieter. Hier kreeg hij een plaats in de crypte, die bleef bestaan toen de kerk tot een gotische kerk werd verbouwd tot de Sint Pieter en Sint Guidokerk. Boven de ingang staat een beeld van hem. Guido’s relieken liggen hier nog steeds en hij is patroonheilige geworden van Anderlecht.

Hij is daarnaast patroonheilige van kosters, kooplui en koetsiers (nu: taxichauffeurs); van pelgrims, veehandelaars en landbouwers en kan worden aangeroepen bij uiteenlopende vee- en kinderziekten en dysenterie.

Elk jaar wordt op de zaterdag voor 12 september een processie voor hem gelopen met honderden verklede figuranten, waarbij paarden worden gezegend, zijn relieken worden rondgedragen en er een jaarmarkt wordt gehouden met een kermis.

In 2012 stond Anderlecht in het teken van het Sint Guidomillennium, omdat toen herdacht werd dat hij duizend jaar eerder was overleden.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/09/12/09-12-1012-guido.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Guido_van_Anderlecht

https://www.lecavzw.be/tradities/feesten/processie-van-sint-guido-anderlecht

http://evangelizo.org/popup-saints.php?language=NL&id=1070&fd=0

Op Facebookhttps://www.facebook.com/ERFGOEDANDERLECHT/

Hoofdstuk uit het boek Beschermheiligen in de Lage Landen

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Guy_of_Anderlecht

http://catholicsaints.info/saint-guy-of-anderlecht/

 

Achtergronden:

https://kathostrip.com/2012/09/25/duizend-jaar-sint-guido-van-anderlecht/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Pieter-en-Sint-Guidokerk

http://www.erfgoedcelbrussel.be/product.php?prodid=371&lang=NL&catid=41