8 september

h-thomas-van-villanova2H. Thomas van Villanova (1488-1555), aartsbisschop, Vader van de Armen, patroonheilige van collectanten.

Thomas van Villanova was van jongs af aan zeer begaan met de armen. Al op 15 jarige leeftijd ging hij naar de universiteit, waar hij kunst en theologie studeerde. Hij trad in bij de augustijnen van Salamanca, werd priester en achtereenvolgens prior, generaal-visitator en provinciaal op verschillende posten. In die hoedanigheid was hij in 1533 verantwoordelijk voor de missie van de eerste augustijnen naar Mexico. Daarnaast was hij professor aan de universiteit van Alcala. Hij werd zeer tegen zijn zin, in 1544 aartsbisschop van Valencia.

Ondanks de weelde om hem heen, want hij was daarnaast adviseur en biechtvader van keizer Karel V, wist hij een sober leven te blijven leiden en zijn rijkdom te delen met de armen: hij was beroemd om de aalmoezen die hij gaf, zowel geld als maaltijden, zorgde voor een soepkeuken, opvang van daklozen en liet een ziekenhuis bouwen van het geld bedoeld voor meubilair voor het bisschoppelijk paleis.

Hij zorgde voor betere priesteropleidingen en wist het bisdom Valencia te herstructureren, waar ruim een eeuw lang geen bisschop had geresideerd, opnieuw te kerstenen met zijn predikingen met speciale aandacht voor de bekeerde Moren, en de caritas te maken tot speerpunt van zijn bisdom. Hij wordt daarom afgebeeld met een geldbuidel.

Van Thomas zijn verschillende geestelijke werken bewaard gebleven, waaruit zijn devotie voor Maria blijkt (en wiens hart hij vergelijkt met het brandende braambos: vurig maar niet verterend) en zijn grote kracht als predikant.

Hij overleed op 8 september 1555, werd zalig verklaard in 1618 en heilig in 1658. Zijn relieken rusten boven het centraal altaar in de kathedraal van Valencia. Zijn liturgische feestdag werd vastgesteld op 22 september. In de nieuwe orde (na Vaticanum II) is die verplaatst naar 8 september. De augustijnen vieren zijn feestdag op 10 oktober.

In Nederland, Helmond, bestaat de Stichting Thomas van Villanova, die is gesticht door een augustijner pater, die zich richt op daklozen, ex-psychiatrische patiënten, ex-gedetineerden en op financiële ondersteuning van armen. De Augustijnen zijn wereldwijd nog actief en in Amerika is hun provincie genoemd naar St. Thomas of Villanova.

Bronnen en meer informatie:

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/t/thomas-van-villanova

http://www.augustijnen.nl/uploads/Documenten/PDF/Thomas_van_Villanova_OSA_webtekst.pdf

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/09/08/09-08-1555-thomas.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_van_Villanova

 

Engelstalig:

https://www.franciscanmedia.org/saint-thomas-of-villanova/ (met audio)

http://www.augustinian.org/saints-1/october-10

http://www1.villanova.edu/villanova/mission/heritage/stthomas.html

http://www.catholicnewsagency.com/saint.php?n=710

http://www.findagrave.com/cgi-bin/fg.cgi?page=gr&GRid=93528813

http://www.catedraldevalencia.es/en/recorrido-por-la-catedral07.php

http://www.newadvent.org/cathen/14696a.htm

 

Achtergronden:

http://www.augustinian.org/

http://www.santiebeati.it/dettaglio/71300

http://thomasvanvillanova.nl/over-ons/historie/

http://www.ed.nl/regio/eindhoven/thomas-van-villanova-actief-in-cura%C3%A7ao-1.1673260