04 september

H. Rosalia4H. Rosalia van Palermo (1130-1170), kluizenares en mystica.

Rosalia is de patroonheilige van Sicilië. Ze werd geboren in een tijd dat Sicilië door de Normandiërs veroverd was op de Arabieren en Palermo op het punt stond de hoofdstad van het Normandische Koninkrijk van Zuid-Italië te worden. Ze groeide op als dochter van een graaf aan het hof van de Normandische koning Rogier II, de koning van Sicilië.

Ze was geroemd om haar schoonheid, want zij was blond en had blauwe ogen, wat daar weinig voorkwam. Toen haar vader door een prins, Baldwin, gered werd van een leeuw, schonk hij hem zijn dochter ten huwelijk. Rosalia kreeg de vooravond van haar huwelijk een visioen van Jezus, sneed haar vlechten af, weigerde het huwelijk en vluchtte naar het klooster van H. Salvatore in Palermo en van daaruit naar een grot op de berg Quisquina.

Daar bleef ze twaalf jaar leven als kluizenares. Haar faam verspreidde zich al snel en de plek werd een bedevaartsoord. Ze verhuisde toen naar een grot in de Monte Pellegrino (de pelgrimsberg), waar ze een inscriptie in het Latijn hakte waarin ze getuigde dat ze voor de liefde voor Christus in die grot leefde. Uiteindelijk stierf ze op 4 september 1170.

Bijna vijfhonderd jaar later, in 1624, redde zij Palermo van de pest, toen ze was verschenen aan een man die zijn vrouw had verloren aan de zwarte dood en die Rosalia om hulp kwam vragen op de Monte Pellegrino. Hij vond daar haar beenderen en op haar bevel werden haar relieken met rozen en brandende kaarsen op 14 juli rondgedragen in de stad onder het zingen van een Te Deum Laudamus, waarna de pest week.

Op de nacht van 14 juli wordt deze historische processie van 1624 nog steeds herdacht en rondom deze datum, de week van 9 tot 15 juli, is het festino di Santa Rosalia, een groot cultureel feest dat begint met het rondrijden van een praalwagen met daarop een beeld van Rosalia. Zij wordt daarom ook vereerd als pestheilige.

Een jaar later werd op de plek van de grot waar zij gevonden was, een kapel gebouwd, waarin een glazen schrijn met Rosalia’s rustende gestalte. In de nacht van 3 op 4 september wordt elk jaar een fakkeltocht gehouden ter ere van Rosalia.

Haar relieken rusten in een zilveren reliekschrijn in de kathedraal van Palermo, maar ook in Bivona (Sicilië) is de Santa Rosaliakerk aan haar gewijd, die dateert uit de 13e-14e eeuw. Vanwege dit alles is Rosalia een zgn. pestheilige. Behalve tegen de pest, wordt ze ook aangeroepen bij aardbevingen.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/09/04/09-04-1160-rosalia.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rosalia_(heilige)

http://www.italie.nl/Sicilia+Palermo/37432/default.html

http://www.sicily-news.com/news.cfm?id=3395

http://www.festedisicilia.it/santa_rosalia3.htm

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_Rosalia

http://www.ferlita.com/ssq/story.htm

http://catholicsaints.info/saint-rosalia/

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-09-04

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=157

http://www.saintrosalie.com/our_patron_saint.htm

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Arabisch-Normandische_kunststijl

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kathedraal_van_Palermo

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rogier_II_van_Sicili%C3%AB

https://nl.wikipedia.org/wiki/Monte_Pellegrino

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pestheilige