24 augustus

H. Bartholomeus apostelH. Bartholomeüs (eerste eeuw), apostel en martelaar.

Bartholomeüs was één van de twaalf apostelen van Jezus. Er wordt van uit gegaan dat hij dezelfde is als de Natanaël uit 1 Johannes 1, 45-50 die door Filippus werd geïntroduceerd en toen Jezus’ volgeling werd. Hij was zoon van Tholmai (Bar-Tholmai) en kreeg zo zijn naam Bartholomeüs. De Bijbel vertelt verder weinig over deze apostel, maar volgens de overlevering ging hij na Jezus’ dood evangeliseren tussen Mesopotamië en India.

Hij zou de marteldood hebben gevonden doordat hij door zijn vervolgers levend is gevild en vervolgens onthoofd. Zo wordt hij ook afgebeeld in de kunst: met in zijn hand een mes en soms met zijn huid los bij zich. Vanwege dit mes is hij patroonheilige geworden van huid- en leerbewerkers, kleermakers en en boekbinders en van vele andere beroepen.

Relieken van Bartholomeüs bevinden zich in de San Bartolomeobasiliek all’Isola in Rome op het Tibereiland, waar zijn gebeente door toedoen van keizer Otto II naartoe werd gebracht. Deze basiliek is door paus Johannes Paulus II in 2002 toegewijd aan de martelaren van de 19e en 20e eeuw. Bartholomeüs’ schedel bevindt zich in de Keizerdom van Frankfurt.

Ook in Geraardsbergen (België) bevinden zich sinds 1515 relieken in de Sint-Bartholomeuskerk. Deze werden toen overgebracht vanuit het kartuizerklooster van Sint-Martens-Lierde en dat is de aanleiding voor de jaarlijkse ommegang op de zondag na 24 augustus, de Processie van Plaisance, waarna de zomerkermis begint. Deze Processie is als Immaterieel erfgoed erkend en bestond 500 jaar in 2015. Ook is er een sterke verering voor Bartholomeüs in Sicilië, waar hij centraal staat en vereerd wordt in de Liparikathedraal.

Bartholomeüs’ naamdag is verbonden aan de Parijse Bloedbruiloft (ook: Bartholomeüsnacht) in de nacht van 23 op 24 augustus 1572, waarbij katholieke aanhangers van de Franse koning rond de 2000 hugenoten (de benaming voor Franse protestanten) hebben afgeslacht in opdracht van Catharina de’ Medici en Hendrik I van Guise. Hieruit volgde een golf van geweld die tot een reeks Hugenotenoorlogen leidde die ruim dertig jaar duurde en wel 30.000 slachtoffers eiste.

De feestdag van Bartholomeüs, 24 augustus, is verbonden aan het weer met weerspreuken, zoals:  Sinte-Bartel-dag ons vaak vermeldt hoe het in de herfst zal zijn gesteld.’

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/08/24/08-24-0071-bartolomeus.php

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/b/bartholomeues

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bartolome%C3%BCs_(apostel)

http://www.sintjanwaalwijk.nl/sint-bartolomeus/

http://www.petrusbandenkerkvenray.nl/apostelen/bartholomeus_1.shtml

http://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=1339 (catechese door paus Benedictus XVI op 4 oktober 2006)

http://www.meteo-maarssen.nl/hk_0824.html

 

Engelstalig:

https://www.franciscanmedia.org/saint-bartholomew/ (met audio)

http://catholicsaints.info/saint-bartholomew-the-apostle/

https://en.wikipedia.org/wiki/Bartholomew_the_Apostle

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-bartholomew-1st-century-apostle/

http://www.cin.org/saints/bartholomew.html

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/San_Bartolomeo_all%27Isola

https://de.wikipedia.org/wiki/Kaiserdom_St._Bartholom%C3%A4us#Die_Bartholom.C3.A4usreliquien

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Bartholomeuskerk_(Geraardsbergen)

http://www.immaterieelerfgoed.be/Detail/wat/275

http://www.immaterieelerfgoed.be/Detail/hoe/738

https://nl.wikipedia.org/wiki/Geraardsbergen

https://en.wikipedia.org/wiki/Lipari_Cathedral

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bartholomeusnacht

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hugenotenoorlogen