23 augustus

H. Rosa van Lima3H. Rosa van Lima (1586-1617), mystica en eerste heilige van Latijns-Amerika.

Rosa, geboren in Lima als Isabel Flores de Olivia, was dochter van Spaanse kolonisten in Peru. Al op vijfjarige leeftijd legde ze de gelofte van kuisheid af na een visioen van het Kind Jezus. Ze had een grote bewondering voor H. Catherina van Siena, en trad daarom in navolging van haar, in bij de derde orde van de dominicanessen, waarbij ze haar naam Rosa de Santa Maria aannam.

Als tertiaris was ze geen kloosterlinge en leefde in een tuinhuisje, omdat in Lima nog geen klooster bestond. Ze wist wel met een vriendin een begin te maken met een dominicanessenklooster. Dit klooster werd voltooid na haar dood en haar moeder trad hier in toen ze weduwe werd.

Rosa was bevriend met H. Martinus de Porres (feestdag 3 november), die ook dominicaan was. Beiden waren in hun bekeringsproces geholpen door H. Toribio de Mogrovejo (feest 23 maart). Rosa hielp de armen en indianen in haar gebied, die uitgebuit werden; thuis hielp zij hen met weven. Omdat ze erg mooi was en mannen aantrok, verminkte ze haar gezicht en knipte haar haren. Ze droeg een ijzeren doornkroon die haar pijnigde en sliep op planken. Haar versterving en boete doen droeg ze op aan Christus en uit solidariteit met allen die lijden.

Ze had een sterk gebedsleven en eerbied voor alle leven en liet insecten, als schepselen Gods, haar gewoon steken. Haar ledematen raakten tenslotte één voor één verlamd. Na een pijnlijk ziekbed stierf ze op 31 jarige leeftijd.

Rosa is in 1668 zalig en in 1671 heilig verklaard en daarmee de eerste vrouwelijke heilige van Peru en Latijns-Amerika. Ze wordt de Bloem van Lima genoemd en is daarom patrones van bloemisten, rozenkwekers en tuinlieden. Haar relieken rusten in de kathedraal van Lima (Basilica Catedral de Lima y Primada del Perú). Naast de plaats waar ze woonde is een heiligdom gebouwd, bestaande uit een kerk en klooster. Ze wordt afgebeeld met een doornkroon, die verborgen wordt onder rozen. Ze is de patroonheilige van Peru, Noord- en Zuid-Amerika en van de Filipijnen.

In 2015 heeft een team van forensisch specialisten een reconstructie van haar gezicht gemaakt op basis van haar schedel.

H. Rosa van Lima kapelRosa wordt ook vereerd in Sittard, omdat ze in 1669 deze stad van een dysenterie-epidemie zou hebben gered. Rosa is toen al, in 1669, tot stadspatroon verheven. De dominicanen in Sittard moedigden haar verering sterk aan sinds haar zaligverklaring en zorgden voor de bouw van de Sint Rosakapel in 1675, van waaruit jaarlijks een processie wordt gelopen op de laatste zondag van augustus (de St. Rosazondag). Deze kapel is een rijksmonument geworden en sinds 1947 wordt daar een reliek van haar bewaard. Haar feestdag wordt jaarlijks opgeluisterd met een kermis.

In 2014 kwamen nieuwe dominicanessen in het klooster van Sittard dat aan Rosa van Lima is toegewijd.

 

Bronnen en meer informatie:

http://www.sittardrosalima.nl/sitemap/KA10.html

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/r/rosa-van-lima

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/08/23/08-23-1617-rosa.php

https://dominicanen.nl/2011/04/rosa-de-lima-1586-1617/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Rosa_van_Lima

http://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/701 (H. Rosa en Sittard)

http://www.sintrosasittard.nl/meeroverst.-rosa.html

http://www.bisdom-roermond.nl/rosa-van-lima

http://www.hetkatholiekegeloof.nl/sub/h-rosa-van-lima/

 

Engelstalig:

https://www.franciscanmedia.org/saint-rose-of-lima/ (met audio)

http://ucatholic.com/saints/rose-of-lima/

https://en.wikipedia.org/wiki/Rose_of_Lima

http://catholicsaints.info/saint-rose-of-lima/

https://www.dspt.edu/site/general/st.-rose-of-lima

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages?cId=402639

http://www.catholicnewsagency.com/news/is-this-what-saint-rose-of-lima-looked-like-43764/ (over de reconstructie van haar gezicht)

 

Audio:

https://librivox.org/st-rose-of-lima-the-flower-of-the-new-world-by-florence-mary-capes/

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Martinus_van_Porres

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Rosakapel

http://www.heiligen-3s.nl/wb/tertiarissen.php

http://www.geheimetuinen.nl/rosakapel/

http://veldkruus.nl/kruis.php?af=LE&kr=99

https://dominicanen.nl/2013/09/amerikaanse-dominicanessen-komen-naar-sittard/

https://dominicansisterssittard.wordpress.com/

http://www.kro-ncrv.nl/inspiratie/katholiek-abc/z/370-7327-zelfkastijding