16 augustus

H. Stefanus I van HongarijeH. Stefanus I van Hongarije (975-1038), koning en patroonheilige van Hongarije.

Stefanus I wordt ook Stefanus de Grote (István) genoemd, omdat hij als stichter van Hongarije wordt beschouwd en enorm veel voor de eenheid in Hongarije en de verbreiding van het christendom heeft gedaan. Hij werd in het jaar 1000 de eerste christelijke koning van Hongarije toen hij door paus Silvester II daartoe werd gezalfd en gekroond en kreeg de titel apostolisch koning. Vandaar dat hij wordt afgebeeld met een apostolisch kruis.

Hij gebruikte zijn politieke en militaire talenten om het christendom, orde en vrede te brengen. Hij liet abt Gerardus (feest 24 september) uit Venetië overkomen om te evangeliseren; deze werd later benoemd tot bisschop van Csanád en werd Apostel van Hongarije. Stefanus liet vele abdijen en kerken bouwen en priesters aanstellen en hielp de armen, die hij vaak persoonlijk aalmoezen gaf. Verder vestigde hij vele bisschopszetels, drong heidense gebruiken terug door christelijke wetten in te voeren en stelde Hongarije onder bescherming van Maria.

In 1083 werd hij heilig verklaard, samen met zijn zoon Emmerich en zijn vrouw Gisela. Na zijn dood werd hij bijgezet in een sarcofaag in de naar hem genoemde Stefanuskathedraal in Székesfehérvár, één van de oudste steden en vroegere koninklijke residentie van Hongarije, dat ook wel Fehérvár of Witburg wordt genoemd. In de Szent Istvánbasiliek (St. Stefanusbasiliek) in Boedapest, een van de grootste kerken van het land, wordt zijn rechterhand, de Holy Right, waaraan wonderbaarlijke krachten werden toegeschreven, in een prachtige reliekschrijn bewaard. Pas sinds 1988, 950 jaar na Stefanus’ dood, kon deze reliek weer vereerd worden en wordt hij jaarlijks in processie rondgedragen door de stad.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/08/16/08-16-1038-stefanus.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stefanus_I_van_Hongarije

https://nl.wikipedia.org/wiki/Orde_van_de_Heilige_Stefanus

 

Engelstalig:

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-stephen-of-hungary-975-1038-first-king-of-hungary-and-patron-saint/

https://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_I_of_Hungary

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=409

http://catholicsaints.info/saint-stephen-of-hungary/

https://www.franciscanmedia.org/saint-stephen-of-hungary/

http://www.franciscanradio.org/MP3Files/SOD/1109.mp3 (audio)

 

Achtergronden:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/09/24/09-24-1046-gerardus.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9kesfeh%C3%A9rv%C3%A1r

http://en.bazilika.biz/history-of-the-holy-right/the-story-of-the-holy-right