13 augustus

H. Dulce Lopes Pontes (1914-1992)

Dulce Lopes Pontes, geboren als Maria Rita de Souza Brito Lopes Pontes is ook bekend als Irmã Dulce (Zuster Dulce) Pontes. Ze wordt wel de Goede Engel van Bahia, de Moeder Teresa van Brazilië en de Heilige Dulce van de Armen (Santa Dulce dos Pobres) genoemd om haar enorme inzet voor de armen in de armste wijken van Bahia, Brazilië. Zij is de eerste Braziliaanse vrouwelijke heilige.

Ze trad na een opleiding tot lerares in 1933 toe tot de Congregatie van de Missiezusters van de Onbevlekte Ontvangenis van de Moeder Gods en nam de naam zuster Dulce aan. Ze richtte in 1936 de San Francisco Workers Union op, de eerste katholieke arbeidersorganisatie van de staat Bahia, die uitgroeide tot de Bahia Workers Cirkle. Voor de arme arbeiders liet zij drie bioscopen bouwen en het Santo Antônio College, een openbare school voor arbeiders en hun kinderen.

Ze bleek grote organisatorische kwaliteiten te hebben en begon in 1949 met het gratis verzorgen van zieken in het kippenhok van haar klooster. ’s Nachts liep ze door de straten op zoek naar zieke mensen en overdag verzamelde ze voedsel en medicijnen. Het ziekenhuisje dat zij begon, dat inmiddels het Santo Antônio Hospital heette, werd in 1960 officieel geopend met 150 bedden. In 1983 waren er 1000 bedden en tegenwoordig kunnen er 3000 patiënten worden verzorgd.

De organisatie Obras Sociais Irmã Dulce (OSID, Zuster Dulce Sociale Werken) die in 1959 door haar werd gesticht, is uitgegroeid tot één van de bekendste en meest gerespecteerde hulporganisaties van Brazilië; deze geeft onderwijs, sociale en gezondheidshulp aan 800 kinderen die in extreme armoede leven; dit omvat behalve het ziekenhuis ook een weeshuis en diverse verzorgingscentra voor ouderen en gehandicapten.

Tijdens haar leven had ze ontmoetingen met H. Moeder Teresa en H. Johannes Paulus II. De laatste bezocht haar in 1990 ook toen ze zelf enkele maanden wegens ademhalingsproblemen in het ziekenhuis lag en noemde haar een voorbeeld voor de mensheid.

De toenmalige president van Brazilië nomineerde haar in 1988 voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ze had de laatste jaren van haar leven te kampen met zwakke longen en ademhalingsproblemen en stierf in maart 1992. Na haar dood werd ze uitgeroepen tot de meest invloedrijke religieuze persoon van de 20e eeuw. Achttien jaar na haar dood bleek haar lichaam nog ongeschonden. In 2011 werd ze zalig en op 13 oktober 2019 heilig verklaard.

Bronnen en meer informatie:

https://brazilienieuws.online/2019/10/12/zuster-dulce-wordt-heilig-verklaard/

https://www.kn.nl/nieuws/bijna-heilige-zuster-dulce-legt-braziliaanse-senaat-plat/

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/kardinaal-newman-en-vier-zusters-heilig-verklaard

 

Engelstalig:

https://www.irmadulce.org.br/english/religious/irma-dulces-life

https://www.vaticannews.va/en/church/news/2019-10/biography-dulce-lopes-pontes-nobel-nominee.html

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/2965982.stm

https://en.wikipedia.org/wiki/Irm%C3%A3_Dulce_Pontes

http://w2.vatican.va/content/francesco/en/homilies/2019/documents/papa-francesco_20191013_omelia-canonizzazione.html

http://catholicsaints.info/saint-maria-rita-lopes-pontes-de-souza-brito/

https://saltandlighttv.org/blogfeed/getpost.php?id=93278

 

Achtergronden:

https://www.irmadulce.org.br/portugues/saude/centro-e-unidade/hospital-santo-antonio

https://en.wikipedia.org/wiki/Obras_Sociais_Irm%C3%A3_Dulce