13 augustus

Z. Mariano Mullerat i Soldevila (1897-1936), martelaar

Mariano (ook: Marià) was Catelaans arts, journalist en burgemeester. Hij werd vermoord tijdens de Spaanse Burgeroorlog op 13 augustus 1936 in El Pla, nabij Arbeca (Spanje).

Hij studeerde medicijnen in Barcelona en gaf tijdens zijn studie al lezingen over sociaalpolitieke onderwerpen die aan het katholieke geloof gerelateerd waren. Hij huwde met Dolors Sans i Bové en kreeg vijf dochters. Marià was zeer actief in het apostolaat van het gebed, was voorzitter van een geloofsgroep, moedigde patiënten aan de sacramenten te ontvangen en hielp armen gratis.

Tussen 1923 en 1926 richtte hij een tweewekelijkse lokale krant op die volledig in het Catalaans verscheen en was twee termijnen, van 1924 tot 1930, burgemeester van Arbeca. In 1936 werd hij echter gearresteerd, omdat hij bekend stond als een katholiek en vroom man, wat tijdens de Spaanse Burgeroorlog gevaarlijk was. Onderweg naar zijn executie schreef hij nog een recept uit voor een ziek kind en bemoedigde zijn medegevangenen om de dood te aanvaarden. Van hem wordt getuigd dat hij zijn vervolgers vergaf. Marià werd geëxecuteerd en samen met andere gevangenen, nadien verbrand.

Hij werd zalig verklaard op 23 maart 2019 in de kathedraal van Tarragona in het bijzijn van enkele van zijn kinderen en (achter-)kleinkinderen.

 

Bronnen en meer informatie:

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/spanjaard-mariano-mullerat-zalig-verklaard

http://beatificaciomullerat.arqtgn.cat/

http://www.alfayomega.es/180217/el-martir-mariano-mullerat-i-soldevila-ya-es-beato

https://www.vaticannews.va/it/chiesa/news/2019-03/beatificazione-tarragona-mariano-mullerat-soldevila-becciu.html

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mariano_Mullerat_i_Soldevila

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_Burgeroorlog

https://historiek.net/de-spaanse-burgeroorlog-samenvatting/71004/