11 augustus

H. Clara van AssisiH. Clara van Assisi (1193-1253), mystica en stichteres van de Clarissen.

Clara was de dochter van een edelman en besloot op haar achttiende, geïnspireerd door Franciscus van Assisi, afstand te doen van al haar rijkdommen en te ‘huwen met Vrouwe Armoede’. Samen met hem stichtte zij in 1212 de Arme Vrouwen van San Damiano, beter bekend als de Tweede orde van Franciscus of de (arme) Clarissen. Daarmee legde ze haar geloften af (kuisheid, gehoorzaamheid en met grote nadruk op armoede) en ook haar haren – omdat ze zich radicaal van bezit wil afkeren.

Haar jongere zuster Catharina werd na ruim twee weken haar eerste volgelinge en nam de naam Agnes aan. Later zouden haar andere zus en haar moeder volgen.

Clara schreef zelf de kloosterregel, gebaseerd op die van Franciscus, als eerste vrouw in de kerkelijke geschiedenis, die echter pas vlak voor haar dood werd goedgekeurd door paus Innocentius IV. Daarmee is zij is de eerste vrouw van wie de kloosterregel door de paus werd goedgekeurd.

De latere paus Urbanus IV schreef in 1263 zelf een nieuwe regel, die leidde tot een afscheiding (de ‘rijke’ clarissen ofwel de urbanisten). Deze en latere afscheidingen werden in 1953 pas afgeschaft, waardoor sindsdien alle clarissen weer dezelfde regel van Clara volgen. De clarissen zijn een contemplatieve orde, waarin gebed en armoede centraal staat.

Clara had een intens gebedsleven, zo sterk dat verteld wordt dat zij met de monstrans in haar hand en door haar gebed in 1240 de Saracenen het hazenpad kozen en Assisi niet durfden binnenvallen.

Zij leefde uiterst sober: zij sliep op de grond, had een plank als kussen, vastte veelvuldig en ging op maandag, woensdag en vrijdag blootsvoets. Met Franciscus had zij een diepe geestelijke vriendschap; zij gingen bij beslissingen vaak bij elkaar te rade. Toen Franciscus op sterven lag, heeft zij hem met haar zusters tot het einde toe verzorgd.

Na haar dood kwam zelfs de paus met zijn kardinalen afscheid van haar nemen en al twee jaar daarna, in 1255, werd ze heilig verklaard. Clara’s relieken rusten in een schrijn in de Basilica San Chiara in Assisi. Er zijn wereldwijd kerken, ziekenhuizen en scholen naar haar vernoemd en zusters actief binnen de Clarissenorde. In Nederland zijn er clarissenkloosters in Nijmegen, Megen en Eindhoven.

In 1958 werd zij door paus Pius XII uitgeroepen tot patrones van de televisie, omdat zij in het jaar vóór haar dood de Kerstmis in Assisi weliswaar niet meer fysiek kon bijwonen, ernstig verzwakt als zij was, maar deze volgens de overlevering wel een visioen had, waarin zij deze mis voor haar ogen zag gebeuren. Dit is tevens de reden dat zij kan worden aangeroepen bij oogkwalen. Vaak wordt zij afgebeeld met een brandende lamp, die verwijst naar haar naam (Clara, claire, klaar, helder).

Bronnen en meer informatie:

http://www.clarissen.nl/clara-van-assisi.html

http://zustersclarissen3800.be/h-clara/

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/c/clara-van-assisi

http://www.franciscaansebeweging.nl/content/over-de-beweging/inspiratie-uit-het-begin/clara/130/

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/08/11/08-11-1253-clara.php

http://www.heuvelrugkerken.nl/kopstuk2clara.htm

http://www.marypages.com/ClaraAssisi.htm

http://www.rkdocumenten.nl/rkdocs/index.php?mi=600&doc=3742

https://nl.wikipedia.org/wiki/Clara_van_Assisi

https://nl.wikipedia.org/wiki/Clarissen

Uitzending RKK Kloosterserie: Bij de Clarissen in Nijmegen

Clara van Assisi als spirituele meester (cursus Kerknet.be)

 

Engelstalig:

https://www.franciscanmedia.org/saint-clare-of-assisi/ (met audio)

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-clare-1193-1253-founder/

https://www.britannica.com/biography/Saint-Clare-of-Assisi

http://www.loyolapress.com/our-catholic-faith/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-clare

https://en.wikipedia.org/wiki/Clare_of_Assisi

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=215

http://saintclareofassisi.org/our-patron-saint

http://stclarenj.org/

 

Achtergronden:

http://www.clarissen.nl/index.html (Clarissen in Nederland)

http://www.clarissen.nl/spiritualiteit/gebed-symbolen.html

http://www.franciscaansebeweging.nl/content/over-de-beweging/inspiratie-uit-het-begin/geschriften-van-clara/146/ (fragmenten uit Clara’s regel en testament)

Artikel: De kunst van het loslaten

https://nl.wikipedia.org/wiki/San_Damiano

https://en.wikipedia.org/wiki/Agnes_of_Assisi (Clara’s zus, haar eerste volgelinge)

https://en.wikipedia.org/wiki/Basilica_di_Santa_Chiara