08 augustus

H. Cyriacus van Rome (overleden ca. 309), Noodhelper

Cyriacus wordt aangeroepen bij bekoringen op het sterfbed, is patroonheilige van dwangarbeiders en is één van de veertien Noodhelpers.
Hij was van Romeinse adel, maar gaf zijn rijkdommen weg toen hij zich bekeerde. Hij werd diaken gewijd door paus Marcellinus en daarmee belast met de taak om voor de armen en weduwen te zorgen. Hij deelde ook voedsel uit aan de slaven die werkten onder keizer Diocletianus. Cyriacus nam de plaats in van een bejaarde arbeider tot hij ontdekt werd en in de gevangenis terecht kwam.

Ook daar zorgde hij voor de gevangenen en gaf blinden het licht in hun ogen terug, sprak hen moed in, zorgde voor de zieken en bekeerde velen tot het christendom. Hij verbleef er drie jaar tot de dochter van Diocletianus, Artemisia, bezeten werd door een boze geest en Cyriacus geroepen werd om die uit te drijven. Toen dat lukte, werd Cyriacus vrijgelaten en kreeg hij een woning toegewezen. Zo genas hij ook de dochter van de Perzische koning Shapor en bracht hierdoor velen tot het geloof. Hierdoor wordt hij aangeroepen bij bezetenheid en bekoringen.

Toen keizer Diocletianus naar het oosten trok, werd Cyriacus als christen met een groep medechristenen (Largus en Smaragdus en twintig anderen, onder wie vier vrouwen) echter opnieuw gevangen genomen door keizer Maximianus, wreed gemarteld (met kokende pek overgoten en op de pijnbank gelegd) en tenslotte onthoofd toen hij en zijn gezellen weigerden hun geloof af te zweren.

Zijn relieken kwamen later in de Santa Maria in Via Latakerk in Rome terecht en in 1079 kwam door toedoen van paus Leo IX een arm van Cyriacus in de Abbay d’Altorf in Frankrijk en door keizer Otto de Grote in Bamberg. Er zijn vele kerken naar hem genoemd, onder andere in Dalfsen, Hoorn (waar gebrandschilderde ramen aan hem zijn gewijd) en enkele in Vlaanderen. De Sint-Cyriacusorkaan van 1899 is naar hem genoemd, die op 8 augustus aankwam op Puerto Rico.

Bronnen en meer informatie:

https://kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/c/cyriacus

https://www.heiligen.net/heiligen/08/08/08-08-0305-cyriacus.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyriacus_(heilige)

 

Engelstalig:

https://www.christianiconography.info/cyricus.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Cyriacus

http://catholicsaints.info/saint-cyriacus-the-martyr/

http://catholicsaints.info/legends-of-the-fourteen-holy-helpers-saint-cyriacus-deacon-and-martyr/

http://catholicsaints.info/pictorial-lives-of-the-saints-saint-cyriacus-and-his-companions-martyrs/

http://catholicsaints.info/butlers-lives-of-the-saints-saints-cyriacus-largus-smaragdus-and-their-companions-martyrs/

http://catholicsaints.info/weningers-lives-of-the-saints-saints-cyriacus-largus-and-smaragdus-martyrs/

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Cyriacusorkaan

https://nl.wikipedia.org/wiki/Diocletianus

https://nl.wikipedia.org/wiki/Maximianus

https://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Maria_in_Via_Lata

https://en.wikipedia.org/wiki/Altorf#The_Church_of_Saint_Cyriac

https://fr.wikipedia.org/wiki/Abbaye_d%27Altorf