26 juli

H. Bartolomea CapitanioH. Bartolomea Capitanio (1807-1833), ordestichteres.

Bartolomea Capitanio werkte samen met Vincenza Gerosa (feest 28 juni). Beide zusters zijn tegelijk heilig verklaard in 1950 door paus Pius XII en liggen ieder in een schrijn in het Sanctuarium Bartolomea Capitanio in Lovere. Bartolomea werd slechts 26 jaar en overleed aan tuberculose. Een jaar voor haar dood stichtte zij met Vincenza in Lovere (Italië) de Zusters van Liefde van Lovere.

Zij werden later liefkozend de Zusters van Liefde van het Kind Maria genoemd; Suore di Carità di Maria Bambina, naar het beeldje (Maria Bambina) dat sinds 1842 vanuit Milaan in hun moederhuis werd bewaard en waaraan vanaf 1884 vele wonderen werden toegeschreven.

Bartolomea’s inbreng in de congregatie was onderwijs en die van Vincenza de zorg voor de zieken. Ze hebben beide speerpunten dus gecombineerd. Zonder hulp van overheden maar met hulp van haar biechtvader Angelo Bosio, lukte het hen om een weeshuis voor meisjes op te zetten, een school en een ziekenhuis. Dit werd het Kloostertje (Conventino) genoemd. Na Bartolomea’s dood nam Vincenza de leiding over. In 1840 kreeg de congregatie pauselijke goedkeuring en vanaf 1860 gingen de eerste missiezusters naar India. Deze zusters van Liefde van het Kind Maria hebben zich enorm uitgebreid en werken tegenwoordig in meer dan 700 huizen in Italië, India en Amerika.

HH. Bartolomea en VincenzaBartolomea’s vader was alcoholist en omdat haar familie haar verbood in het klooster in te treden, deed ze een persoonlijke gelofte van kuisheid, geïnspireerd door het levensverhaal van H. Aloysius Gonzaga en ging later lesgeven en werken met de jeugd.

Eenmaal afgestudeerd ontwikkelde ze een eigen lesprogramma, waarbij ze afging op haar eigen intuïtie en tevens de devotie van de Zes Zondagen van St. Aloysius stimuleerde.  Ze heeft vele brieven nagelaten waaruit een diepe spiritualiteit blijkt. Ze stopte pas met schrijven toen ze al te ziek was om nog gered te worden.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/07/26/07-26-1833-bartholomea.php

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/06/28/06-28-1847-vincentia.php

Over de devotie van de Zes Zondagen

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-bartholomea-capitanio/

http://www.saintpatrickdc.org/ss/0726.shtml

https://en.wikipedia.org/wiki/Bartolomea_Capitanio

http://adottaunaguglia.duomomilano.it/en/spire/s-bartolomea-capitanio/dc595986-32c5-4229-8cc0-f752a64ee4f2/

http://www.suoredimariabambina.org/protagonisti_en.html

 

Achtergronden:

http://catholicsaints.info/saint-vincentia-gerosa/

http://www.sccgne.org/sprit.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Sisters_of_Charity_of_Saints_Bartolomea_Capitanio_and_Vincenza_Gerosa_(SCCG)

https://repository.library.nd.edu/view/1311/000787762.pdf (over de Zes Zondagen van St. Aloysius)

http://www.suoredimariabambina.org/_lovere.htm (foto’s van het Sanctuarium Bartolomea Capitanio in Lovere)

 

Achtergronden over Maria Bambina:

http://www.suoredimariabambina.org/chisiamo_en.html

http://www.childrenofmary.net/mariabambina.shtml

http://www.sacramentals.com/MariaBambina.htm