25 juli

HH. Thea, Valentina en Paulus van Caesarea (overleden ca. 309), martelaars.

Thea en Valentina werden samen met een Paulus (niet Paulus de apostel) gemarteld en vermoord onder de christenvervolgingen van keizer Maximinus II Daia, omdat ze getuigden van hun geloof in Christus en weigerden Romeinse goden te aanbidden. Ze leefden in het huidige Palestina.

Thea, geboren in Gaza en ook bekend onder de naam Ennatha of Chionia, was samen met Valentina (ook: Alevtina) solidair met Egyptische christenen die in Palestina in de mijnen te werk waren gesteld. Ze luisterden naar Schriftlezingen, toen lokale ambtsdragers de toehoorders arresteerden. Thea werd als christin gedreigd met prostitutie, maar bleef standvastig in haar geloof en werd na gruwelijke martelingen met krammen, waarmee haar beide zijden uit elkaar werden getrokken, op bevel van de gouverneur van Judea, Firmilianus, in een vuur geworpen.

Toen Valentina (“de dappere”), een vriendin of zuster van haar (hoewel in christelijk jargon allen broeders en zusters zijn) dat zag en de beulen aanklaagde, bekende ze dat ze ook christen was, werd eveneens gegrepen en gemarteld en gedwongen te offeren voor de Romeinse goden. Op weg naar het altaar, schopte ze deze omver en werd vervolgens ook in het vuur geworpen. Volgens sommige verhalen werden ze aan elkaar vastgebonden en samen levend verbrand.

Paulus (ofwel een broer van Thea ofwel in sommige verhalen Paula, een vrouw dus) werd vastgenomen omdat hij/zij christen was en belijder en kreeg even uitstel toen hij luid bad voor vrede, de bekering van de heidenen en zijn beulen tot hij zelf zijn nek aanbood en onthoofd werd. De latere bisschop van Caesarea, Eusebius, heeft hun verhaal opgetekend in zijn boek over de martelaren van Palestina.

De relieken van Valentina kwamen in 1702 via paus Clemens XI door schenking in Drosendorf (Oostenrijk) terecht, waar ze bewaard worden in de Martinskirche. Daar wordt elk jaar sinds 1999 een Valentinafest gehouden, overigens de zondag na 14 februari, de feestdag van Valentinus van Rome.

Volgens de Griekse kalender worden de martelaars vereerd op 18 juli, op de meeste andere kalenders op 25 juli.

Bronnen en meer informatie:

https://www.heiligen.net/heiligen/07/25/07-25-0307-thea.php

https://www.heiligenlexikon.de/Stadler/Thea_von_Ghaza.html

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienV/Valentina.html

Hoofdstuk uit het boek: Het chiliasme in het licht van de schrift en historie

 

Engelstalig:

https://catholicsaints.info/saint-valentina-of-caesarea/

https://www.saintsfeastfamily.com/copy-of-sts-valentina-thea-july-25

https://www.oca.org/saints/lives/1999/07/16/102035-martyrs-paul-and-two-sisters-chionia-thea-and-alevtina-valentina

http://thenunsgarden.org/saint-valentina.php

https://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=814

https://www.aciprensa.com/santos/santo.php?id=752

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Maximinus_II

https://en.wikipedia.org/wiki/Firmilian_(Roman_governor)

https://en.wikipedia.org/wiki/Eusebius

https://de.wikipedia.org/wiki/Valentina_(Heilige)