24 juli

H. Charbel Makhlouf 1828-1898), monnik, wonderdoener en mysticus.

Charbel werd als Youssef Antoun Makhlouf geboren in Bekaa Kafra in Libanon en was als kind al heel vroom: hij las het liefst in De navolging van Christus van Thomas a Kempis of heiligenlevens en richtte een grot in als gebedsruimte. Toen hij 23 jaar oud was, liep hij weg van huis om zich aan te kunnen sluiten bij de Libanese Orde der Maronieten. Na een noviciaat bij het klooster in Mayfouq trad hij in bij het Maronitische klooster van St. Maron in Annaya. De Maronitische kerk, tussen de 4e en 7e eeuw gesticht door volgelingen van de heilige monnik Maron, volgt de West-Syrische ritus in de Syrische taal en behoort tot de oosters-katholieke kerken maar is verbonden met de bisschop van Rome. Charbel ontleende zijn naam aan een martelaar uit de 2e eeuw. In 1859 werd hij priester gewijd na zijn studies in Kfifan.

In 1875 besloot hij als kluizenaar verder te leven in de bergen bij Annaya en wijdde zich uitsluitend nog aan gebed: elke nacht bracht hij biddend op zijn knieën door voor het H. Sacrament en hij had vele visioenen van Maria met Kind. Hij stond bekend om zijn levitaties, werd veel bezocht voor raad en zegen en overleed op hoge leeftijd aan een hersenbloeding.

Na zijn sterven werden nog vele wonderen aan hem toegeschreven. Zo zou er een soort bloed uit zijn lichaam vloeien bij verschillende gelegenheden dat zijn graf werd geopend in het kader van zijn proces tot zaligverklaring, met name in 1950. In 1965 werd hij zalig en in 1977 werd hij heilig verklaard.

Zijn graf is een bedevaartsoord geworden, zowel voor christenen als niet-christenen en hij wordt vereerd binnen de Rooms-Katholieke als binnen de Oost-katholieke kerken. Paus Paulus VI noemde hem bij de zaligverklaring een symbool van eenheid tussen Oost en West. Charbel stierf op 24 december, maar binnen de katholieke kerk wordt hij vereerd op 24 juli.

In 2017 werd op het feest van Kruisverheffing, 14 september, een enorm standbeeld van ruim 88 meter van hem onthuld in Faraya, ten noorden van Beiroet.

 

Bronnen en meer informatie:

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/m/makhlouf-charbel

https://heiligen.net/heiligen/07/24/07-24-1898-charbel.php

https://nos.nl/artikel/2188966-in-beeld-heilige-van-40-ton-op-transport-door-libanon.html

Hoofdstuk uit het boek Sactorum, heiligen herkennen

Hoofdstuk uit het boek Wijsheid uit de abdijen

 

Engelstalig:

http://www.saintcharbel-annaya.com/home.php?lgid=0 (klik bovenaan op Saint Charbel)

https://www.franciscanmedia.org/saint-sharbel-makhluf/ (met audio)

http://www.charbel.org/

https://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-charbel-or-sharbel-makhluf-1828-98-lebanese-priest-and-monk/

http://catholicsaints.info/saint-charbel-makhlouf/

https://en.wikipedia.org/wiki/Charbel_Makhlouf

https://www.ucatholic.com/saints/charbel-makhlouf/

http://www.ncregister.com/daily-news/saintly-statue-lebanons-humble-st.-charbel-now-a-towering-presence

 

Achtergronden:

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/m/maron

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/m/maronitische-kerk

https://www.kro.nl/katholiek/abc/maron

https://en.wikipedia.org/wiki/Maron

https://en.wikipedia.org/wiki/Maronite_Church

http://www.saintcharbel-annaya.com/home.php?lgid=0