H. Margareta van Antiochië (overleden ca. 305), martelares en één van de Veertien Noodhelpers.
Margareta was de dochter van een heidense priester, Aedesius, die het christelijke geloof minachtte. Margareta was een mooi meisje van vijftien jaar oud, hoedde schapen en was opgevoed door een christelijke vrouw, nadat haar moeder was overleden en was daarom trouw aan het christelijk geloof.
De stadsprefect Olybrius werd verliefd op haar en wilde haar verleiden, echter zij weigerde met hem te trouwen en haar geloof af te zweren. Ze werd gevangen genomen en op allerlei manieren gemarteld. De autoriteiten probeerden haar te verbranden, maar de vlammen deerden haar niet. Ze werd in kokende olie gegooid, maar haar gebeden beschermden haar tegen de dood. Uiteindelijk werd ze onthoofd.
In haar cel werd ze eerst nog bezocht door de duivel in de gedaante van een draak. Zij wist hem te bezweren met een kruisteken. Volgens sommige verhalen werd ze eerst door de draak verslonden en wist ze levend uit de draak te komen doordat haar kruis het dier verwondde.
Omdat ze levend uit de draak kwam, wordt ze aangeroepen bij zwangerschap, barensweeën en bevallingen en is ze patroonheilige van vroedvrouwen en kraamverzorgsters.
Margareta was een zeer populaire heilige in de Middeleeuwen en was één van de heiligen die verscheen aan Jeanne d’Arc in diens visioenen.
Margareta wordt tot de Veertien Noodhelpers gerekend en ook tot de Quattuor Virgines Capitales, ofwel de Vier Belangrijkste Maagden (samen met Barbara, Dorothea en Catharina van Alexandrië).
In Lichtervelde (België) wordt altijd nog de Margrietefoor of Margarethafoor gevierd, met een avondmarkt, kermis, vuurwerk en wielerwedstrijden in het eerste weekend na 20 juli. In de Grieks Orthodoxe kerk wordt haar feest gevierd op 13 juli.
Margareta is dezelfde als Sint Margriet, de eerste dag van de hondsdagen en vanouds belangrijk voor boeren. Bij haar feestdag horen daarom enkele weerspreuken, waardoor 20 juli een zgn. merkeldag is: “Regent het op Sint Margriet niet, dan regent het zes weken niet”; “Regen op Sinte Margriet, geeft zes weken boerenverdriet”; “Heeft Margriet geen zonnenschijn, dan zal het een natte zomer zijn”. Vanwege deze verwijzing naar regen, wordt Margriet ook wel oneerbiedig Pisgriet genoemd.
Bronnen en meer informatie:
http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/07/20/07-20-0300-margareta.php
https://nl.wikipedia.org/wiki/Margaretha_van_Antiochi%C3%AB
https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/m/margaretha-van-antiochie
https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/q/quattuor-virgines-capitales
https://www.meteo-maarssen.nl/hk_0720.html
https://g-geschiedenis.eu/2012/07/25/20-juli-margaretha-van-antiochie/
Engelstalig:
http://catholicsaints.info/golden-legend-life-of-saint-margaret/
http://catholicsaints.info/saint-margaret-of-antioch/
http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=199
http://www.catholicnewsagency.com/saint.php?n=307
https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_the_Virgin
https://www.britannica.com/biography/Saint-Margaret-of-Antioch
Achtergronden:
http://www.lecavzw.be/tradities/feesten/margrietekermis-lichtervelde-lichtervelde
https://www.lichtervelde.be/activiteiten/detail/78/margarethafoor
https://nl.wikipedia.org/wiki/Merkeldag
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Margriet
http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/08/08/08-08-1445-noodhelpers.php