14 juli

H. Franciscus Solanus (1549-1610), Wonderwerker van de Nieuwe Wereld

Franciscus (Francisco Solano) werd franciscaan op zijn twintigste. Hij predikte vele jaren in het zuiden van Spanje en tijdens de pestepidemie in Granada in 1583 verzorgde hij zieken en werd zelf besmet met de pest.

Hij overleefde de pest en ging in 1589 als missionaris naar Zuid-Amerika, hoewel hij liever naar Afrika was gegaan. Hij werkte eerst in Panama en op weg naar het zuiden verleende hij bijstand aan de slaven van het schip waarmee hij voer. De kapitein van het schip liet iedereen aan zijn lot over toen ze schipbreuk leden, maar Franciscus vertelde over het evangelie en bleef drie dagen bij de slaven tot er eindelijk hulp kwam.

In Zuid-Amerika missioneerde hij in Argentinië (regio Tucumán), Paraguay en met name rond Lima (Peru) bij de plaatselijke bevolking en de kolonisten. Hij verdedigde de inheemse bevolking tegen onderdrukking.

Hij bekeerde velen – volgens de overlevering zou hij 9000 mensen hebben bekeerd tijdens één viering. Hij had een echte talenknobbel: hij leerde de plaatselijke talen en dialecten, waarin hij ook kon preken. Daarnaast was hij heel muzikaal; hij speelde viool zong vaak tijdens een viering en ook tijdens het bezoeken van zieken. Vandaar dat hij vaak met een instrument wordt afgebeeld.

Franciscus voorzag de verwoesting van Trujillo door een aardbeving in 1619 (die dus pas plaatsvond ruim 8 jaar na zijn dood); deze stad werd pas later weer opgebouwd. Vandaar dat hij kan worden aangeroepen bij aardbevingen.

Ook voorspelde hij zijn eigen (natuurlijke) dood. In 1675 werd hij zalig en in 1726 heilig verklaard.

Hij is de patroonheilige van Montilla, zijn geboortestad in Spanje, en van bijna heel Zuid-Amerika, nl. van Peru, Argentinië, Bolivia, Chili en Paraguay. Binnen de Franciscaanse orde wordt hij vereerd op 24 juli.

Broeder José Altimira, een Spaanse missionaris in Californië, stichtte in 1823 een missiepost die hij naar Franciscus Solano noemde: de Mission San Francisco Solano, die tegenwoordig deel uitmaakt van het Sonoma Historisch Park.

De in 2017 zalig verklaarde franciscaanse pater Solanus Casey noemde zich naar Franciscus Solano.

Bronnen en meer informatie:

https://standbeelden.vanderkrogt.net/object.php?record=LI28al

https://geheimetuinen.nl/cour-solanus/

https://www.rk-kerken-sittard.nl/?page_id=401

https://www.rijksmuseum.nl/en/collection/RP-P-OB-82.786

https://nl.wikipedia.org/wiki/Minderbroederskerk_(Sint-Truiden)

Engelstalig:

https://www.franciscanmedia.org/saint-francis-solano/ (met audio)

http://catholicsaints.info/saint-francis-solano/

https://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Solanus

http://www.catholictradition.org/Saints/francis-solanus.htm

http://www.newadvent.org/cathen/06233a.htm

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mission_San_Francisco_Solano_(California)

https://en.wikipedia.org/wiki/Sonoma_State_Historic_Park

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tucum%C3%A1n_(provincie)

https://www.routeyou.com/nl-be/location/view/47567517/minderbroederskerk-franciscus-solanus