10 juli

Saint_Madelberte-MaubeugeH. Amalberga van Maubeuge (overleden 690), gravin, moeder en kloosterling.

Het leven van Amalberga werd opgetekend door abt Hugo van Lobbes, waarin staat dat zij nicht van Pepijn van Landen was (zelf ook heilig verklaard, feest 21 februari). Amalberga was gravin en huwde met Witger van Lotharingen, met wie ze drie kinderen kreeg, die allen heilig zijn verklaard: HH. Emerbertus van Cambrai-Arras, Goedele van Brussel (feest 8 januari) en Reinhildis van Kontich. Volgens sommige verhalen wordt ook H. Veerle van Gent tot haar kinderen gerekend.

Haar echtgenoot trad in bij de benedictijnen van Lobbes. Toen haar jongste dochter Goedele overleed (volgens andere bronnen na haar geboorte of nadat zij voldoende was opgegroeid), ontving ze haar sluier van Willibrord (feest 7 november) voor haar intreding in het benedictinessenklooster van Maubeuge, waar ze ascetisch haar leven aan gebed ging wijden en abdis werd. Omdat haar gebeente later naar Lobbes werd overgebracht, wordt ze ook Amalberga van Lobbes genoemd.
H. Amalberga van Maubeuge

Ze wordt vaak verward met Amalberga van Munsterbilzen (ook: van Temse, overleden rond 770), die ook op 10 juli wordt vereerd. Volgens de legende zou deze Amalberga staande op de rug van een enorme vis de rivier de Schelde zijn overgestoken, of werden haar relieken vergezeld door een school steuren naar Gent gevaren. Zij was op de vlucht voor Karel Martel, de zoon van Pepijn van Landen, die haar wilde huwen, ondanks haar wens te huwen met Christus. Vandaar dat ze zo of met een vis aan haar zijde vaak wordt afgebeeld.

Tenslotte is er nóg een heilige Amalberga, namelijk H. Amalberga van Susteren (overleden rond 900, feest 21 november), die eerste abdis was in het klooster van Susteren.

 

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/07/10/07-10-0690-amalberga-maubeuge.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Amalberga_van_Maubeuge

http://www.bloggen.be/vlaamseardennen/archief.php?ID=2528903

http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/Amelberga

 

Engelstalig:

http://kkdiocese.net/soccom2013/saints-of-the-month-2/july/july-10-st-amalberga-of-maubeuge-690/

https://en.wikipedia.org/wiki/Amalberga_of_Maubeuge

https://www.heiligenlexikon.de/CatholicEncyclopedia/Amalberga_von_Maubeuge.html

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pepijn_van_Landen

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/02/21/02-21-0639-pepijn.php

http://catholicsaints.info/maubeuge-abbey/