08 juli

H. Kaatje DierkxH. Kaatje Dierkx, Marie-Adolphine (1866-1900), missionaris en martelares.

Kaatje, geboren Anna Catharina in Ossendrecht, is de eerste Nederlandse martelares. In 2016 was het 150 jaar geleden dat ze is geboren, dat uitgebreid werd gevierd in haar woonplaats Ossendrecht.

Kaatje kwam uit een arm gezin, was vanaf haar derde opgegroeid als wees bij een eenvoudige familie en kreeg haar religieuze opvoeding van de zusters Franciscanessen. Nadat ze eerst in een fabriek en als dienstmeisje in Antwerpen had gewerkt, trad ze in bij de zusters Franciscanessen Missionarissen van Maria.
Met acht andere zusters (ook uit Frankrijk en Italië) ging ze via Marseille in 1899 naar Shanxi in China om daar een klooster te stichten om tweehonderd weeskinderen te verzorgen en een hospitaal op te richten. Eén zuster overleed tijdens de reis. Marie-Adolphine, de naam die ze in het klooster aan had genomen, was zeer praktisch ingesteld, kon brood bakken en was niet bang, ondanks dat er al verhalen over moorden onder missionarissen door de Boksers bekend waren.

De Boksers vochten tegen Westerse invloeden op het gebied van handel, politiek en religie en waren daarin niet zachtzinnig. Alle zusters bleven echter tot het einde bij de wezen en vluchtten niet. Zij werden onthoofd en hun hoofden op palen bij de stadspoorten gezet. Dat gebeurde op 9 juli, maar hun feestdag wordt gevierd op 8 juli, omdat 9 juli al gereserveerd is voor de Martelaren van Gorkum.
De overige zusters waren: Anne-Francoise Moreau, Clelia Nanetti, Irma Grivot, Jeanne-Marie Kuergin, Marianna Giuliani en Pauline Jeuris.
Kaatje en haar medezusters werden in 1946 zalig en in 2000 heilig verklaard.

Ossendrecht heeft een kapelletje aan haar gewijd aan het Adolphineplein waar haar geboortehuis vroeger stond, en er wordt jaarlijks een processie voor haar gelopen. Over haar leven is in 2009 een stripalbum verschenen: “De verre bestemming”. In 1979 was het Adolphine openluchtspel “Ik ben uw brandhout” opgevoerd. Deze uitspraak van Marie-Adolphine is ook te lezen in de H. Gertrudiskerk in Ossendrecht op het raam waarop zij staat afgebeeld: “God mag mij klieven, ik ben zijn brandhout”.

Bronnen en meer informatie:

http://www.zustermarieadolphine.nl/levensloop

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/m/maria-adolfina

https://www.dederdekerk.nl/index.php/encyclopedie/missie-kopstukken/65-kaatje-dierkx-missionaris-uit-nederland-en-martelaar-in-china

http://www.marypages.com/Dierkx.htm

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/07/08/07-08-1900-marie.php

http://www.hkk-zuidkwartier.nl/?p=1111 (met veel foto’s)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Marie_Adolphine

http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1880-2000/lemmata/bwn5/dirks

http://www.meertens.knaw.nl/bedevaart/bol/plaats/592

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-marie-adolphine-dierks/

http://catholicsaints.info/martyrs-of-shanxi/

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Bokseropstand

http://www.mariakapellen.nl/ossendrecht.htm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Shaanxi

http://www.zustermarieadolphine.nl/stripboek (over De Verre Bestemming, het stripboek)