04 juli

Z. Pier Giorgio Frassati (1901-1925), lekendominicaan.

Pier Giorgio leefde in Turijn, waar hij sinds 1919 lid was van de Katholieke Actie en van de Vincentiusvereniging uit bewogenheid met de armen en minderbedeelden van zijn woonplaats. Hij pleitte voor sociale hervorming, omdat hij vond dat liefdadigheid alleen niet genoeg was. Uiterlijk was hij een zeer populaire, goedgemutste vlotte jongeman met veel vrienden. Hij hield van bergbeklimmen, zwemmen en atletiek en studeerde om mijningenieur te worden.

Hij kwam uit een rijke, strenge familie van wie zijn vader de krant ‘La Stampa’ oprichtte en ambassadeur was en zijn moeder een bekend schilderes. Pier Giorgio liet zich die rijkdom niet aanleunen; al van jongs af aan deelde hij van zijn rijkdom aan de armen en was zeer met hen begaan. Zo gaf hij zijn eigen schoenen weg aan een moeder die aan de deur bedelde om voor haar zoon schoenen te kunnen kopen, had al jong een sterke devotie voor Maria en ontving dagelijks de communie.

Als jonge student weigerde hij het bewind van Mussonlini te steunen en richtte een krant op, ‘Momento’, die gebaseerd was op de principes van het Rerum Novarum waarin gepleit wordt voor de rol van leken binnen de kerk.

Op 28 mei 1922 trad hij toe tot de Derde orde van Dominicus, waar hij de naam Girolamo aannam, in navolging van Girolamo Savonarola, een dominicaan uit de 15e eeuw. Daarnaast werd hij geïnspireerd door Thomas van Aquino en Catharina van Siena en in zijn brieven refereerde hij vaak aan de apostel Paulus.

Hij overleed vrij plotseling, slechts enkele dagen nadat polio bij hem geconstateerd was toen hij terugkeerde van een boottochtje, omdat hij veel pijn in zijn rug kreeg. Waarschijnlijk was hij besmet geraakt bij het verzorgen van zieken. Bij zijn uitvaart stroomde de stad vol rouwenden. Hij werd eerst bijgezet in het familiegraf en in 1981 naar de kathedraal van Turijn verplaatst, waarbij zijn lichaam ongeschonden bleek.

In mei 1990 volgde zijn zaligverklaring door paus Johannes Paulus II, die Pier Giorgio de ‘Man van de acht zaligsprekingen’ noemde en hem uitriep tot patroon van de Wereldjongerendagen: daarvoor werden zijn relieken ter verering in 2008 naar Sydney en in 2016 naar Krakau gebracht. Ook wordt hij beschouwd als patroonheilige van bergbeklimmers.

Diverse scholen, o.a. in de Verenigde Staten, naar hem genoemd en bestaat er de “Blessed Pier Giorgio Frassati Award” voor studenten die bewezen goed doen voor anderen. Ook in Australië, Polen en vele andere landen bestaat een grote verering voor hem.

Pier Giorgio is één van de patroonheiligen van de Wereldjongerendagen voor 2023.

Bronnen en meer informatie:

https://dominicanen.nl/2017/07/pier-giorgio-frassati-1901-1925/

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/jongeren-vragen-heiligverklaring-van-frassati

https://bemint.org/archief/2018-3/wees-zoals-frassati/

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/fotoreportage/deze-heiligen-geeft-paus-franciscus-jongeren-ter-inspiratie

Boodschap paus Franciscus bij Wereldjongerendagen in Krakau, 2016

Homilie paus Franciscus  Stijg boven het gewone uit

Audio: Karin Bornhijm over Pier Giorgio Frassati

 

Engelstalig:

https://www.frassatiusa.org/frassati-biography

https://www.loyolapress.com/catholic-resources/saints/saints-stories-for-all-ages/pier-giorgio-frassati-1901-1925/

https://famvin.org/wiki/Pier_Giorgio_Frassati

https://www.bettnet.com/frassati/

http://catholicsaints.info/blessed-pier-giorgio-frassati/

https://www.clairval.com/lettres/en/98/m150198200897.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Pier_Giorgio_Frassati

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Derde_orde

https://nl.wikipedia.org/wiki/Katholieke_Actie

https://nl.wikipedia.org/wiki/Girolamo_Savonarola

http://ivocoelho.blogspot.com/2008/07/karl-rahners-memories-of-pier-giorgio.html

Inleiding boek ‘Pier Giorgio Frassati, A hero for our times’