23 juni

H. Giuseppe Cafasso2H. Giuseppe (Joseph) Cafasso (1811-1860), priester, Parel van de Geestelijkheid en Priester van de Gehangenen (priester van de galg).

Giuseppe werkte na zijn priesterwijding op het Ecclesiastische (Kerkelijk) College van St. Franciscus, dat seminaries op een hoger opleidingsniveau wilde brengen, omdat die sterk verslechterd waren na de Napoleontische invasie in Italië enkele decennia eerder. In zijn onderwijs maakte Giuseppe gebruik van de werken van H. Franciscus van Sales (feest 24 januari) en Alphonsus Liguori (feest 1 augustus) om de rigide cultuur die daar heerste, te verzachten.

Hij adviseerde seminaristen om toe te treden tot de seculiere Franciscaanse orde, zich toe te leggen op devotie voor het H. Sacrament en elke dag te communie te gaan. Als moraaltheoloog bestreed hij het Jansinisme, dat een sterke focus heeft op zonde en verdoemenis en dat invloed had op de cultuur van de seminaries. Giuseppe was veel meer gericht op een positieve ethiek en de verzoenende God en Christus’ liefde voor ons allemaal.

Eén van zijn beste vrienden was H. Don Bosco (feest 31 januari), die door Giuseppe werd aangemoedigd en geholpen de orde van de Salesianen te stichten en door hem werd aangespoord te werken met achtergestelde jongeren in Turijn.

Verder was Giuseppe een groot prediker, moraaltheoloog, spiritueel begeleider en biechtvader en wordt Priester van de Gehangenen (priester van de galg) genoemd, omdat hij veel werkte met gevangenen en ter dood veroordeelden, om hun levensomstandigheden te verbeteren en ook om hen te laten biechten en te leren zich te verzoenen met God, zodat ze in vrede konden sterven. Hierom werd hij uitgeroepen tot patroonheilige van gevangen toen hij heilig verklaard werd in 1947. In 1950 werd hij tot voorbeeld voor biechtvaders en geestelijk begeleiders benoemd door paus Pius XII.

Giuseppe Cafasso stierf in Turijn en is daar in een schrijn bijgezet in de Sanctuario della Consolata, toegewijd aan Maria Troosteres der Bedroefden. Ook staat in Turijn een standbeeld van hem op de rotonde Rondo della Forca.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/06/23/06-23-1860-giuseppe.php

https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Cafasso

http://catholicsaints.info/saint-joseph-cafasso/

http://www.loyolapress.com/saints-stories-for-kids.htm?cId=403543

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=696

https://www.franciscanmedia.org/saint-joseph-cafasso/ (met audio)

http://www.roman-catholic-saints.com/saint-joseph-cafasso.html

https://w2.vatican.va/content/benedict-xvi/en/audiences/2010/documents/hf_ben-xvi_aud_20100630.html

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Bosco

https://nl.wikipedia.org/wiki/Salesianen_van_Don_Bosco

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jansenisme

https://nl.wikipedia.org/wiki/Franciscus_van_Sales

https://nl.wikipedia.org/wiki/Alfonsus_van_Liguori

https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_campaigns_of_the_French_Revolutionary_Wars