21 juni

H. Aloysius GonzagaH. Aloysius Gonzaga (1568-1591), patroonheilige voor studenten en de jeugd.

Aloysius (geboren: Luigi) wist de rijkdom en macht van zijn familie te weerstaan en werd op jonge leeftijd priester. Hij stierf toen hij voor pestslachtoffers zorgde.

Hij was de zoon van een markgraaf in dienst van koning Philip II (Milaan was toen onder heerschappij van Spanje) en werd opgevoed aan het hof van de De’Medici. Ondanks alle rijkdom en verleidingen om zich heen, wilde hij een zuiver leven leiden. Al op negenjarige leeftijd besloot hij daarom kuis te leven en hield altijd zijn ogen neergeslagen. Hij ontving zijn Eerste H. Communie van H. Carolus Borromeus, die toentertijd in Milaan de kerk flink hervormde.

Aloysius verhuisde naar het Spaanse hof in Madrid, waar zijn biechtvader een jezuïet was. Hierdoor werd hij tot de jezuïeten aangetrokken. Sindsdien ging hij drie keer per week vasten op water en brood, ging om middernacht bidden op de stenen vloer en weigerde verwarming, zelfs als het bitter koud was.

Dit alles deed hij uit een innerlijke drang, zonder rolmodellen in zijn persoonlijk leven. Toen hij later verhuisde naar familieleden in Mantua, die een huiskapel hadden, ging hij daar graag psalmen en heiligenlevens lezen en de rozenkrans bidden.

Toen hij zeventien was, sloot hij zich aan bij de jezuïeten, studeerde filosofie en theologie en richtte zich op gebed en ziekenzorg, waarin hij moedig en vol compassie was. Ook wist hij een familievete te bezweren. Een jaar later ging hij naar Rome, waar in 1591 de pest uitbrak en hij vrijwillig en in volle overgave voor slachtoffers zorgde in een ziekenhuis. Daar raakte hij besmet en stierf aan de gevolgen.

Aloysius werd al tijdens zijn leven als een heilige beschouwd en zijn leven werd opgetekend door H. Robertus Bellarminus (feest 17 september), die zijn spiritueel leidsman was. Hij ligt begraven in de Sant’Ignazio in Rome in de Lancelottikapel en zijn hoofd in de Aloysiusbasiliek in Castiglione delle Stiviere, zijn geboorteplaats.

Hij werd in 1726 heilig verklaard samen met H. Stanislas Kostka (feest 13 november) en in 1729 uitgeroepen tot patroon van jonge studenten, in 1926 tot patroon van de jeugd (evenals H. Johannes Berchmans). Ook is hij tot patroonheilige van aidsslachtoffers uitgeroepen en van hun verzorgenden.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/06/21/06-21-1591-aloysius.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aloysius_Gonzaga

http://heiligeninkruissteek.50webs.com/aloysius.html

http://www.mh2.dds.nl/wereldzonderaids/gonzaga.htm

 

Engelstalig:

https://www.franciscanmedia.org/saint-aloysius-gonzaga/ (met audio)

http://catholicsaints.info/saint-aloysius-gonzaga/

http://www.loyolapress.com/saint-aloysius-gonzaga.htm

http://www.ignatianspirituality.com/ignatian-voices/16th-and-17th-century-ignatian-voices/st-aloysius-gonzaga-sj

http://www.catholicnewsagency.com/saint.php?n=512

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-aloysius-gonzaga-1568-1591-patron-of-catholic-youth/

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-06-21

https://en.wikipedia.org/wiki/Aloysius_Gonzaga

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=15

http://americamagazine.org/content/all-things/life-times-st-aloysius-gonzaga

http://americamagazine.org/content/all-things/most-misunderstood-saint

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Carolus_Borromeus

https://nl.wikipedia.org/wiki/Robertus_Bellarminus

https://en.wikipedia.org/wiki/Sant%27Ignazio_Church,_Rome

https://nl.wikipedia.org/wiki/Castiglione_delle_Stiviere