17 juni

H. Albert Chmielowski (1845-1916), ordestichter

Geboren als Adam maar later bekend als broeder Albert, stamde uit een rijke familie en zou het landgoed van zijn familie beheren en oorspronkelijk Landbouw studeren. Na de dood van zijn ouders ging hij echter al jong in het leger en vocht mee met de Januariopstand – een opstand tegen het Russische Rijk, waarbij hij op 17-jarige leeftijd zijn linkerbeen verloor.

Hij moest Polen verlaten en vluchtte in 1864 naar Parijs, waar hij een houten prothese kreeg. Nadat hij korte tijd in Gent Techniek studeerde en daarna weer in Polen was, kon hij vervolgens in München studeren bij de Academie voor Schone Kunsten, waar hij zijn schildertalent wist te professionaliseren en zeer productief was. Een beroemd schilderij van hem is het Ecce Homo, een portret van Jezus.

Na een periode bij de jezuïeten kreeg hij een ernstige zenuwinzinking, verbleef een poos in een inrichting en vond vrede bij de Derde Orde van Franciscus. Hij committeerde zich meer en meer met de daklozen en de armen en ging steeds minder schilderen. Na het afleggen van zijn religieuze geloften noemde hij zich broeder Albert en besloot te werken in daklozencentra in Krakau.

Hij stichtte datzelfde jaar de Dienaren van de Armen, al snel naar hem zelf genoemd: de Albertijnen, Albertijnse Broeders of Grijze Broeders (naar het grijze habijt). Vier jaar later stichtte hij ook een vrouwelijke tak, de Grijze Zusters of Albertinessen/Albertijnse Zusters. Beide congregaties zetten zich in voor voedsel en onderdak voor armen en daklozen, ongeacht leeftijd, religie of politieke voorkeur.

Albert heeft zich altijd sterk uitgesproken over de onverschilligheid van de rijken naar de armen; dat armoede genegeerd wordt in de samenleving en dat mensen zich niet persoonlijk inzetten voor een rechtvaardiger verdeling van de rijkdom.

Albert overleed op 25 december 1916 in een opvanghuis aan de gevolgen van maagkanker. In 1938 kreeg hij postuum nog de Poolse onderscheiding Orde Polonia Restituta van president Mościcki voor zijn inzet voor de bevrijding van Polen. Albert werd in 1983 zalig en in 1989 heilig verklaard. Omdat hij op Kerstmis is overleden, wordt zijn feestdag op 17 juni gevierd.

In 1997 kwam een film uit over zijn leven; Brother of Our God, gebaseerd op een toneelstuk uit 1949, geschreven door de latere paus Johannes Paulus II, die hem als paus ook zalig- en heiligverklaard heeft.

 

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen.net/heiligen/12/25/12-25-1916-albert.php

https://nl.wikiqube.net/wiki/Saint_Brother_Albert_Chmielowski_Polish_Mission

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienA/Albert_Chmielowski.htm

 

Engelstalig:

https://www.franciscanmedia.org/saint-of-the-day/saint-albert-chmielowski (met audio)

https://en.wikipedia.org/wiki/Albert_Chmielowski

https://catholicsaints.info/saint-albert-chmielowski/

http://saintsresource.com/albert-chmielowski/

https://www.catholicnewsagency.com/saint/st-albert-chmielowski-498

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Januariopstand_(Rusland)

https://pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Chmielowski

https://en.wikipedia.org/wiki/Albertine_Brothers