10 juni

Z. Edward Poppe2Z. Edward Poppe (1890-1924), priester en pedagoog

Edward Poppe, een Vlaamse priester en pedagoog, werd in 1999 zalig verklaard, vooral om zijn liefdevolle aandacht voor armen, jongeren, stimulering voor godsdienstonderwijs en de spiritualiteit van de eucharistie.

Hij is bekend om zijn spiritualiteit van de priester, die hij heeft bevorderd en vastgelegd in een serie boeken en om zijn inzet voor meer bezieling van de Eucharistische Kruistocht (opgericht door de norbertijnen van Averbode), de latere Eucharistische Kernbeweging, waarin de eucharistie en geloofsonderricht voor kinderen en later ook voor volwassenen en gezinnen centraal stonden.

Ook was hij geestelijk leidsman in Leopoldsburg (België) van religieuzen die hun dienstplicht moesten vervullen en die werden opgeleid tot brancardier-verplegers. Daar stichtte hij de Karmel Maria Middelares, een karmelietessenklooster, en bevorderde een school voor de Broeders van Liefde. Voor zijn Mariaverering had hij zich laten inspireren door H. Louis-Marie de Montfort (feest 28 april). Deze Broeders van Liefde hebben op hun beurt nog in 2001 een opleidings- en bezinningscentrum opgericht en naar Edward Poppe vernoemd.

Edward was een zeer geliefde priester, had een scherpe opmerkingsgave en niet-oordelende natuur en kent inmiddels een grote devotie, vooral in Moerzeke, waar hij op 33 jarige leeftijd stierf en waar zijn sterfkamer een bedevaartsplek is geworden. Daar heeft hij twee jaar in bed gelegen na enkele hartaanvallen, en vanuit zijn bed vele boeken en geschriften nagelaten, waarin hij al profetisch aandacht vroeg voor de opkomende secularisatie en materialisme. Hij werd in 1999 zalig verklaard.

Zijn leven werd in 1961 opgetekend in het stripalbum “Het schone avontuur van een bakkersjongen”.

In Temse in de Onze Lieve Vrouwekerk staat sinds 2000 een groot standbeeld van hem en zowel zijn geboortehuis in Temse (sinds 1990) als zijn sterfkamer in Moerzeke is een klein museum geworden waar wordt gebeden voor zijn heiligverklaring.

Edward Poppe ligt begraven in de Pius X-kapel (de zgn. Grafkapel) in Moerzeke, waar ook het museum met zijn persoonlijke spullen, dat tot 2018 beheerd werd door zusters, is gevestigd.
Op 1 mei 2016 werd de 100e verjaardag van Edwards priesterwijding gevierd. In 2024 is het 100 jaar geleden dat Edward overleed; het Edward Poppe Comité zal in het kader daarvan een Edward Poppe belevingscentrum openen in zijn museum in Moerzeke.

Bronnen en meer informatie:

http://www.edwardpoppe.be/

http://www.tienerweb.be/zalige-priester-edward-poppe/

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/06/10/06-10-1924-edward-poppe.php

http://www.marypages.com/EdwardPoppe.htm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Edward_Poppe

http://www.temse.be/index.php/gemeentediensten/musea/353

http://www.jongerlo.org/geloofsvorming/archief_leven/geloofsvorming_leven_poppe.htm

https://openchurches.eu/nl/gebouwen/pius-x-kapel-hamme

https://www.kerknet.be/organisatie/priester-poppecomit%C3%A9-vzw

Stripalbum: Het schone avontuur van een bakkersjongen

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eucharistische_Kruistocht

https://nl.wikipedia.org/wiki/Leopoldsburg

https://nl.wikipedia.org/wiki/Broeders_van_Liefde

https://nl.wikipedia.org/wiki/Karmelietessenklooster_(Leopoldsburg)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Onze-Lieve-Vrouwekerk_(Temse)

 

Engelstalig:

https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Poppe

http://catholicsaints.info/blessed-edward-joannes-maria-poppe/

http://www.ewtn.com/library/MARY/bios99.htm#e

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_19991003_beat-Poppe_fr.html