09 juni

H. Jozef van Anchieta (1534-1597), Apostel van Brazilië

Jozef (José) kwam uit Tenerife (Canarische Eilanden) en ging na zijn afstuderen aan de universiteit van Coimbra (Portugal) als jonge jezuïet in 1551 naar Brazilië. Daar stichtte hij een missiepost, waar hij onderwijs gaf en een catechismus schreef. Deze missiepost groeide uit tot het huidige Sao Paulo. Hij leerde de Tupi-taal van de plaatselijke bevolking en schreef voor hen een grammatica en woordenboek en vertaalde de Bijbel. Ook beschreef hij gedetailleerd de inheemse stammen en de plaatselijke natuur.

Hij reisde te voet door Brazilië, al met al meer dan veertig reizen, veelal om vredesonderhandelingen te leiden tussen de Portugezen en de inheemse Tamoyos-confederatie (een bondgenootschap van inheemse stamhoofden die samen streden tegen slavernij en onderdrukking), door wie hij ook nog vijf maanden ontvoerd werd. Tijdens zijn gevangenschap schreef hij een gedicht ter ere van Maria.

Vanwege zijn bijdrage aan de literatuur met zijn nalatenschap van gedichten, liederen, toneelstukken en brieven, wordt hij Vader van de Braziliaanse nationale literatuur genoemd. Ook zou hij een grote aantrekkingskracht op dieren hebben gehad; de inheemse bevolking was ervan onder de indruk hoe dieren naar hem toe kwamen en door hem werden beschermd.

Tussen 1577 en 1588 was hij provinciaal van de jezuïeten. Hij stierf in Iriritiba, regio Anchieta. Hij werd in 1980 zalig en in 2014 heilig verklaard. In 1977 werd een film over zijn leven gemaakt: “Anchieta, José do Brasil”.

Door paus Franciscus wordt hij gerekend tot de zgn. Amazoneheiligen, samen met H. Turibio van Mogrovejo (feest 23 maart).

Bronnen en meer informatie:

https://www.jezuieten.org/person/jose-de-anchieta-sj/

https://www.katholiek.nl/lifestyle/heiligverklaring-apostel-van-brazilie/

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/artikel/dit-zijn-de-%E2%80%98amazone-heiligen%E2%80%99-waarover-de-paus-spreekt

Uit het boek Sanctorum, heiligen herkennen

 

Engelstalig:

http://www.ignatianspirituality.com/ignatian-voices/16th-and-17th-century-ignatian-voices/blessed-jose-de-anchieta-sj/

https://saintscatholic.blogspot.com/2018/06/saint-jose-de-anchieta-apostle-of.html

http://catholicsaints.info/saint-jose-de-anchieta/

https://jesuits.org/news-detail?tn=news-20140331035721&method=active

https://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_of_Anchieta

 

Achtergronden:

https://nl.qwe.wiki/wiki/History_of_Brazil

https://nl.wikipedia.org/wiki/Tupi_(volk)

https://www.imdb.com/title/tt0198304/