06 juni

H. Marcellin Champagnat (1789-1840), stichter van de Broeders Maristen.

Marcellin werd geboren in Marlhes in het Loiredal in Frankrijk. Via zijn tante kreeg hij de verering voor Maria al jong mee. Hij ging op 16-jarige leeftijd naar het seminarie, waar ook H. Jean-Marie Vianney (beter bekend als de pastoor van Ars, feest 4 augustus) studeerde.

In 1816 werd hij priester gewijd en reeds een jaar later stichtte hij de Kleine Broeders van Maria, een onderwijscongregatie die bekend zouden worden als de Broeders (of Fraters) Maristen. Dit was een reactie op de nasleep van de Franse Revolutie waarin het katholicisme een flinke dreun had gekregen.

Zijn ideaal was dan ook om jonge mensen weer op een gelovig spoor te zetten en van hen vurige apostelen te maken. Deze orde was daarom speciaal bedoeld voor onderwijs aan jongens in hun late tienerjaren, met nadruk op devotie voor Maria, opdat zij door Maria tot Jezus zouden komen. Hij zorgde ervoor dat onderwijs betaalbaar was en hield rekening met de tijden waarop de kinderen meestal moesten meewerken op het land.

Marcellin werkte nabij Lyon (La Valla-en-Gier) en stond bekend om zijn passievolle en liefdevolle zorg voor jongeren en zijn tomeloze energie, waarmee hij velen wist te inspireren tot op de dag van vandaag: er zijn tegenwoordig bijna 5000 Broeders Maristen actief in 76 landen. Het is daarmee een van de grootste congregaties ter wereld. In Nederland zijn de Fraters Maristen met name nog in Nijmegen actief.

Overigens zijn er ook Paters Maristen, ofwel de Sociëteit van Maria, een orde van priesters, die zich met name toeleggen op de missie (vooral in Oceanië). Deze orde, vaak ook kortweg Maristen genoemd, is gesticht door Jean-Claude Colin. Jean-Claude stichtte deze orde in 1816 en studeerde aan hetzelfde seminarie als Marcellin.

Marcellin overleed aan maagkanker, werd in 1955 zalig en in 1999 heilig verklaard. Het logo van de Maristen heeft als titel ‘Ad Jesum per Mariam’, ofwel ‘Naar Jezus door Maria’,

 

Bronnen en meer informatie:

www.marists.eu/files/docs/MessageEmiliTuru6juni2014NL.docx (Word-document)

https://champagnat.org/en/marist-institute/founding/

http://www.maristen.nl/wie-zijn-wij/fraters-maristen

 

Engelstalig:

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_19990418_champagnat_en.html

http://catholicsaints.info/saint-marcellin-joseph-benoit-champagnat/

http://www.maristsm.org/en/marcellin-champagnat.aspx

https://maristbrothers.org.nz/about-us/marcellin-champagnat/

https://maristas.org.mx/solidaridad/adgentes/en/missionBrothers.html

https://www.catholicnewsagency.com/saint.php?n=262

https://en.wikipedia.org/wiki/Marcellin_Champagnat

 

Achtergronden:

http://www.champagnat.org/index.php

https://en.wikipedia.org/wiki/Marist_Brothers

http://www.maristen.nl/wie-zijn-wij

http://www.leerhuiswesterhelling.nl/over-ons/

http://www.eenreisnaarbinnen.nl/fraters/

https://www.maristbr.com/home

https://www.kro.nl/katholiek/nieuws/fraters-maristen-vieren-tweede-eeuwfeest

https://www.stichtingmoria.nl/over-moria/geschiedenis/oprichting.html