04 juni

H. Francesco CaraccioloH. Francesco Caracciolo (1563-1608), ordestichter.

Francesco was geboren als Ascanio Pisquizio in Villa Santa Maria in een aristocratische familie. Toen hij 22 was genas hij van een ernstige ziekte waarbij zijn huid was aangetast en waaraan hij bijna stierf, nadat hij God beloofde zijn leven aan Hem te wijden en besloot priester te worden. Voor deze studie ging hij naar Napels, waar hij in 1587 priester gewijd werd. Hij werkte vervolgens voor de broederschap Bianchi della Giustizia (witte broeders van de gerechtigheid), om veroordeelden bij te staan in hun laatste uren en zieken te bezoeken.

Door een misverstand kreeg hij van Augustinus Adorno een brief waarin hem gevraagd werd een nieuwe congregatie op te richten, gericht aan een ander familielid, Fabrizio Caraccioli. Francesco zag dit als een goddelijk teken, sloot zich aan en schreef mee aan de regels, die hij in 1588 door paus Sixtus V in Rome liet goedkeuren.

Deze orde van de Clerici Regulare Minores (mindere reguliere geestelijken) wordt ook wel de Padri Caracciolini, Caracciolijnen of Adorno Fathers genoemd. Deze religieuze orde is zowel contemplatief als actief en  richt zich op gebed en zielzorg voor armen en behoeftigen, waarbij de eucharistie en stille aanbidding centraal staan. Navolgers beloven armoede, gehoorzaamheid en kuisheid en daarnaast ook het niet streven naar kerkelijke waardigheden (nederigheid).

Francesco kende een diep gebedsleven en had een speciale devotie voor Maria en het H. Sacrament, waar hij veel in stille aanbidding te vinden was. Na Adorno’s dood in 1593 nam Francesco de leiding en groeide de orde in Italië en Spanje. Francesco stierf aan aanhoudende koorts. Hij wordt wel de Vader van de Armen, de Prediker van de liefde van God en de Jager van Zielen genoemd.

Deze paters werken nog steeds wereldwijd in het pastoraat en onderwijs en zijn te vinden in Italië, de Verenigde Staten, Duitsland, Afrika, Congo, India en de Filipijnen. Francesco werd in 1807 heilig verklaard. Bij zijn geboortehuis in Villa Santa Maria werd in 2002 een standbeeld onthuld.

 

Bronnen en meer informatie:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Franciscus_Caracciolo

https://nl.wikipedia.org/wiki/Clerici_Regulares_Minores

 

Engelstalig:

http://adornofathers.org/

http://adornofathers.tripod.com/index3.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Caracciolo

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=3439

http://www.ewtn.com/library/MARY/FRANCARA.htm

https://magnificat.ca/cal/en/saints/saint_francis_caracciolo.html

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Eucharistische_aanbidding

https://en.wikipedia.org/wiki/Eucharistic_adoration#Perpetual_adoration

http://padricaracciolini.blogspot.nl/2013/10/teano-incontra-s-francesco-caracciolo.html