30 mei

H. Jeanne d'ArcH. Jeanne d’Arc (1412-1431), Maagd van Orléans, mystica en martelaar.

Van plattelandsmeisje tot legeraanvoerder: Jeanne was een eenvoudig, ongeletterd en vroom Frans boerenmeisje dat 17 jaar oud was toen ze stemmen hoorde van de heiligen Margaretha van Antiochië, Catherina van Alexandrië en Michael de Aartsengel en in een goddelijke missie geroepen werd om te strijden voor haar koning (Karel VII) en daarmee voor de vrijheid van haar land.

In haar tijd woedde de Honderdjarige Oorlog (1337-1453), feitelijk een reeks oorlogen die ging over de Franse troon, die door allerlei belangenverstrengelingen, feodale twisten en huwelijken betwist werd door de Plantagenets (de Engelsen, die ook Frankrijk wilden veroveren) en het huis Valois (de Fransen die Frankrijk wilden behouden).

Engeland was lange tijd de heersende partij, vooral door het Verdrag van Troyes uit 1420 (sindsdien werd Parijs bezet door de Engelsen) en de dood van Hendrik V en Karel de VI in 1422. Als vrouw in mannenkleren wist Jeanne echter het Engelse leger te verslaan, te beginnen met de bevrijding van Orléans en eindigend met de Slag bij Patay, beide in 1429. Ze was toen dus nog maar 19 jaar oud. Hierdoor kon Karel VII, de kroonprins, in Reims tot koning van Frankrijk gekroond worden.

Karel VII was echter een zwakke koning. In 1430 leidde Jeanne een leger om Parijs te heroveren, maar omdat ze van de koning te weinig krijgsmiddelen meekreeg, lukte dit niet. Ze werd door de Bourgondiërs (een zijtak van het koningshuis Valois, zelfstandig van Frankrijk) gevangen genomen in Compiègne en door Filips de Goede (de hertog van Bourgondië) overleverd aan de bisschop van Beauvais, Pierre Cauchon. Hij was vóór de Engelsen en wilde Jeanne in diskrediet brengen.

In een schijnproces, om de zgn. onrechtmatigheid van de kroning van Karel VII, beschuldigde hij Jeanne van hekserij. Karel VII deed niets voor haar. Jeanne werd tegen de regels van de Inquisitie in, gevangen gehouden in een seculiere gevangenis en bewaakt door mannelijke cipiers. Dit proces duurde van 21 februari tot 23 mei gedurende 56 zittingen. In 1431, op basis van valse getuigenissen en vermeende verklaringen, veroordeelde Cauchon haar tot de brandstapel, dat werd voltrokken op de Place du Vieux-Marché in Rouen. Er werd voor gezorgd dat ze volledig verbrandde, ook haar kleren, zodat er geen relieken van haar bewaard konden blijven.

In 1456 werd ze gerehabiliteerd, nadat Karel VII Rouen en Parijs op de Engelsen had heroverd en hij de deken hiertoe opdracht had gegeven. Pas met een document, opgesteld door de inquisiteur-generaal Jean Bréhal, werd Jeanne volledig in ere hersteld en werden haar eigen getuigenissen als eerlijk en oprecht beschouwd. Jeannes moeder legde getuigenis af en paus Calixtus III herriep het kerkelijk vonnis. Haar proces werd veroordeeld en dit vonnis werd op 7 juli 1456 uitgesproken.

In 1909 werd Jeanne pas zalig en in 1920 heilig verklaard en is sinds 1922 uitgeroepen tot patrones van Frankrijk, Orléans en Rouen, van soldaten, gevangenen en van vrouwen in nood. Omdat zij stemmen hoorde is zij tevens uitgeroepen tot patrones van de radio en van de telegrafie.

In 1928 verscheen de eerste film over haar: La Passion de Jeanne d’Arc, een stomme film. Later zijn er nog vele andere films over haar gemaakt. In maart 2015 werd een nieuw museum Historial Jeanne d’Arc geopend in Rouen, op de plaats waar ze verbrand werd. In maart 2016 werd de ring van Jeanne die door de Engelsen in beslag genomen was bij haar proces, na 600 jaar in Frankrijk teruggebracht door aankoop door het historisch amusementspark Puy du Fou bij Nantes.

In Milwaukee (VS) staat een kapel voor Jeanne, de Joan of Arc Chapel, waarvan beweerd wordt dat die oorspronkelijk uit Frankrijk komt en verscheept is naar de VS, om daar opnieuw te zijn opgebouwd. In deze kapel bevindt zich een steen waarop Jeanne nog gebeden zou hebben.

In 2017 is in Nederland een toneelstuk over haar op de planken gebracht door het Nationaal Toneel en in 2022 werd een CD uitgebracht met liederen over Jeanne d’Arc door de Canadese zangeres Natasha St-Pier.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/05/30/05-30-1431-jeanne.php (met audio)

https://rkdocumenten.nl/toondocument/4008-h-jeanne-d-arc-nl/?systeemnum=4008-2 (audiëntie paus Benedictus XVI)

http://www.isgeschiedenis.nl/personen/darc-jeanne/

http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/jeanne-darc-nationale-heldin-van-frankrijk/

http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6897/jeanne-d-arc-ca-1412-1431.html

http://www.beleven.org/verhaal/jeanne_darc

http://historiek.net/kort-maar-krachtig-het-leven-van-jeanne-darc/#.V0tV9jWLSM9

http://historiek.net/jeanne-darc-nationale-heldin-van-frankrijk/621/#.V0sw2TWLSM9

http://historiek.net/jeanne-darc-standvastig-en-van-het-vuur-niet-bang/18346/#.V0sw3jWLSM9

http://vandaagindegeschiedenis.nl/21-februari/

http://www.reportret.info/nl/galerij/jeannedarc1.html

http://wikikids.nl/Jeanne_d’Arc

https://nl.wikipedia.org/wiki/Jeanne_d%27Arc

http://www.npo.nl/helden-en-herrieschoppers/24-11-2013/EO_101207417 (uitzending)

http://sargasso.nl/de-honderdjarige-oorlog-jeanne-darc/#_ftn4

http://www.nationaletoneel.nl/jeanne (over het toneelstuk)

 

Engelstalig:

http://www.historial-jeannedarc.fr/en/alive-history

http://catholicexchange.com/joan-arc-model-strength

http://catholicsaints.info/saint-joan-of-arc/

http://catholicsaints.info/historial-sketches-joan-of-arc/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=295

http://themeparkfreaks.eu/2016/03/puy-du-fou-neemt-de-ring-van-jeanne-darc-over-van-engeland/

https://www.franciscanmedia.org/saint-joan-of-arc/ (met audio)

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-joan-of-arc-1412-31/

http://www.jeanne-darc.info/

http://musee.jeannedarc.pagesperso-orange.fr/indexanglais.htm

http://www.loyolapress.com/saints-stories-for-kids.htm?cId=77246

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Honderdjarige_Oorlog

https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_van_Troyes

https://nl.wikipedia.org/wiki/Beleg_van_Orl%C3%A9ans

https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_bij_Patay

https://nl.wikipedia.org/wiki/Compi%C3%A8gne

https://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_Valois

https://nl.wikipedia.org/wiki/Karel_VII_van_Frankrijk

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pierre_Cauchon

https://nl.wikipedia.org/wiki/Paus_Calixtus_III

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/4257810/2016/03/06/Frankrijk-krijgt-ring-van-Jeanne-d-Arc-terug.dhtml

http://historiek.net/ring-van-jeanne-darc-terug-in-frankrijk/57577/#.V0tgmDWLSM9

http://www.isgeschiedenis.nl/nieuws/britten-en-fransen-clinch-om-ring-jeanne-darc/#more-72298

http://www.marquette.edu/st-joan-of-arc-chapel/ (over de kapel in Milwaukee, Verenigde Staten)