28 mei

H. Germanus van ParijsH. Germanus van Parijs (496-576), bisschop van Parijs.

Germanus (in het Frans: Germain) is de patroonheilige van gevangenen en musici en wordt aangeroepen tegen koorts. Hij begon als kloosterling in Autun, waar hij rond 530 priester en tien jaar later abt werd van de St. Symforianusabdij, en werd vijf jaar later in Parijs tot bisschop gekozen. Germanus was een groot prediker en zielzorger, met speciale aandacht voor gevangenen.

Koning Childebert I, die in Parijs zetelde, nam een diakenstola mee van H. Vincentius van Zaragosa (feest 22 januari) uit Spanje, die hij geschonken kreeg toen hij Zaragosa spaarde tijdens een beleg. De koning liet toen ter ere van Vicentius een kerk en klooster bouwen, de Sainte-Croix-Saint-Vincent, die onder de hoede van Germanus kwam.

Deze kerk lag iets buiten de stadsmuren en werd naar Germanus genoemd bij zijn heiligverklaring in 754: St. Germain-des-Prés (lett: “in de velden”) , waar alle koningen begraven werden, te beginnen met Childebert zelf, die in 558 overleed. Inmiddels is dit gebied rondom Parijs tot een stadswijk uitgegroeid, waarvan de kerk, de oudste van Parijs, nog steeds bestaat.

Germanus was bij drie Concilies: het derde van Parijs in 557, het tweede van Tours in 566 en het vierde in Parijs in 573. Hij zette zich voortdurend in voor vrede en rechtvaardigheid.

Om zijn aandacht voor gevangenen wordt hij met een sleutel afgebeeld, verwijzend naar zijn inzet voor hun vrijheid. Hij was een geliefd bisschop, wat blijkt uit zijn bijnaam Vader en Herder van het Volk.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/05/28/05-28-0576-germanus.php

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/g/germanus-van-parijs

https://nl.wikipedia.org/wiki/Germanus_van_Parijs

http://www.museumvoorvolksdevotie.be/411294758

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Vincentius_van_Zaragoza

https://nl.wikipedia.org/wiki/Childebert_I

https://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%89glise_Saint-Germain-des-Pr%C3%A9s

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-germanus-of-paris/

http://catholicsaints.info/butlers-lives-of-the-saints-saint-germanus-bishop-of-paris-confessor/

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-germanus-of-paris-496-576-monk-bishop/

https://en.wikipedia.org/wiki/Germain_of_Paris