28 mei

H. Willem van Gellone (ca. 755-812/814), ridder en kloosterling.

Willem van Gellone (Guillaume au Cornet) wordt ook wel Willem van Aquitanië, Willem de Heilige, Willem met de korte neus of Willem met de Hoorn genoemd. Hoewel hij geen direct familielid is van ‘onze’ Willem van Oranje, is de Nederlandse Militaire Willemsorde, de onderscheiding voor moed en dapperheid, wel naar hem vernoemd.

Willem van Gellone kwam uit een aristocratische familie; hij was de neef van Karel de Grote, want zijn moeder was de dochter van Karel Martel (de grootvader van Karel de Grote). Als gezant in Jeruzalem verkreeg hij (hij sprak ook Arabisch) de sleutel van het Heilige Graf, die Karel de Grote bij zijn kroning in 768 ontving. Door Karel de Grote werd Willem benoemd tot graaf van Toulouse en tot hertog van Aquitanië.

Willem was voogd van Lodewijk de Vrome (zoon van Karel de Grote en de latere koning van Aquitanië) en werd een groot krijgsheer. Hij sloeg in 791 als veldheer een opstand neer van Basken, leed twee jaar later een nederlaag tegen de Saracenen (onder Kalief Hisham I) en heroverde met Lodewijk in 801 Barcelona op de moslims. Hij werd eerste graaf van Orange toen hij Orange op de Saracenen had heroverd in 793.

Orange was toentertijd een graafschap in de Provence en werd pas later een vorstendom. Willem werd dus Guilhelm d’Orange, hing na de dood van zijn vrouw in 804 zijn wapenuitrusting aan de wilgen en stichtte een klooster, waar hij de rest van zijn leven bleef. Hij legde zich toe op het schrijven van manuscripten en toen hij overleed werd zijn graf een bedevaartsoord, omdat er vele wonderen aan hem werden toegeschreven. Dit klooster, l’abbaye de Gellone, groeide later uit tot de plaats Saint-Guilhem-le-Desert en maakt deel uit van de Via Tolosana, de zuidelijkste St. Jacobsroute in Frankrijk; de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela.

In 1066 werd hij heilig verklaard door paus Alexander II. Zijn cultus werd zeer bekend en rond 1140 ontstond het Chanson de Guillaume, het Lied van William, een chanson de geste ofwel een middeleeuws episch lied waarin zijn ridderlijkheid, moed en heldendaden worden bezongen. De bijnaam ‘met de Hoorn’ (au Cornet) is een verbastering van ‘au court nez’ (met de korte neus); Willem verloor een stukje van zijn neus in de strijd tegen de Moren (volgens de latere legende in het Chanson de Guillaume in de strijd met een reus).

Willem van Nassau werd pas veel later door een neef van René van Chalon tot erfgenaam van Orange benoemd en omdat Willem een belangrijk leider tegen Spanje was en er geen andere erfgenamen waren, kreeg Willem van Nassau (De Zwijger) in 1544 de titel Prins van Oranje-Nassau. De (jacht-)hoorn van Guillaume au Cornet staat nog steeds in de vlag van het Nederlands Koninklijk Huis.

Bronnen en meer informatie:

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/w/willem-de-heilige

https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_met_de_Hoorn

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/05/28/05-28-0812-guillaume.php

https://historiek.net/militaire-willems-orde-1815/4710/

https://isgeschiedenis.nl/nieuws/militaire-willemsorde-vernoemd-naar-willem-met-de-hoorn

http://www.engelfriet.net/Alie/Aad/sintwillemvanoranje.htm

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-william-of-gellone/

https://en.wikipedia.org/wiki/William_of_Gellone

http://www.newadvent.org/cathen/15633a.htm

https://orthodoxwiki.org/William_of_Gellone

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Militaire_Willems-Orde

https://nl.wikipedia.org/wiki/Orange_(prinsdom)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_van_Oranje

https://en.wikipedia.org/wiki/Chanson_de_Guillaume

https://nl.wikipedia.org/wiki/Chanson_de_geste

https://nl.wikipedia.org/wiki/Hisham_(kalief)

https://en.wikipedia.org/wiki/Hisham_I_of_C%C3%B3rdoba

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lodewijk_de_Vrome

https://nl.wikipedia.org/wiki/Saint-Guilhem-le-D%C3%A9sert

http://www.languedoc-france.info/030604_guilhem.htm

https://de.wikipedia.org/wiki/Via_Tolosana

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pelgrimsroutes_in_Frankrijk_naar_Santiago_de_Compostella

https://nl.wikipedia.org/wiki/Pelgrimsroute_naar_Santiago_de_Compostella

https://nl.wikipedia.org/wiki/Standaarden_van_het_Nederlandse_Koninklijk_Huis