27 mei

H. Augustinus van CanterburyH. Augustinus van Canterbury (overleden ca. 604), Apostel van Engeland.

Augustinus (niet te verwarren met Augustinus van Hippo) wordt beschouwd als de stichter van de kerk in Engeland. Hij was van oorsprong Italiaan en prior van het St. Andreasklooster in Rome en werd in 597 door paus Gregorius I (De Grote) naar Engeland gestuurd om daar te missioneren, waarschijnlijk omdat hij over Engeland had horen spreken door de slaven die van daaruit geëxporteerd werden. Augustinus nam een groep van veertig monniken mee, met een tussenstop in Frankrijk om elkaar moed in te spreken, want de Angelsaksen stonden bekend om hun barbaarsheid.

Uiteindelijk gingen ze naar het eiland Tanatus (het huidige Thanet)  voor de kust van Kent, voor een ontmoeting met koning Ethelbert (feestdag 24 februari), koning van één van de zeven Angelsaksische koninkrijken van die tijd, Kent. Ethelbert was gehuwd met een Frankische prinses, Bertha, die wel christelijk was en haar eigen bisschop had meegenomen naar Engeland en van haar man vrijheid van godsdienst meekreeg. Ethelbert ontving hen zeer gastvrij en gaf Augustinus en zijn delegatie toestemming te missioneren.

Augustinus vernietigde geen heidense heiligdommen, maar kerstende door heilige voorwerpen, feesten en tempels met wijwater te reinigen. Ethelbert liet zichzelf en zijn gehele hofhouding bekeren.

Augustinus kreeg van hem in Canterbury grond om de St. Peter en Paulsabdij te bouwen dat als uitvalsbasis en centrum dienstdeed voor zijn missionering. Hij werd om zijn inspanningen door de paus beloond met het pallium en daarmee de eerste aartsbisschop van Canterbury. In 601 kwam een nieuwe groep missionarissen op verzoek van paus Gregorius I naar Engeland en werd een eerste seminarie gesticht. Augustinus stichtte drie jaar later de bisdommen Londen en Rochester.

Zijn geschiedenis en dat van de Angelsaksische kerk werd genoteerd door H. Beda, monnik en kerkleraar uit de 8e eeuw, die vele betrouwbare geschriften heeft nagelaten over de kerk en haar heiligen. Hij beschrijft ook hoe de plaatselijke Keltische bisschoppen weigerden mee te werken aan verdere bekering van de bevolking na een ontmoeting in 603 bij een eik (de zgn. Augustine’s Ac), vooral omdat in Engeland meer gemissioneerd werd vanuit de monniken en niet vanuit de bisschoppen, zoals op het Europese vasteland.

Augustinus benaderde de Engelsen en Saksen met de kern van het christelijke geloof, waartegen niemand bezwaar kon hebben: de liefde. Daarmee wist hij ondanks klerikale tegenwerking grote delen van Engeland te bekeren. Zijn abdij in Canterbury werd in 978 omgedoopt tot de St. Augustinusabdij, de St. Augustine’s Abbey, waar vanaf toen de Angelsaksische koningen van Kent begraven werden en die sinds 1988 op de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO staat. Binnen de Anglicaanse kerk wordt Augustinus herdacht op 26 mei; binnen de katholieke kerk op 27 mei.

Bronnen en meer informatie:

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/a/augustinus-van-canterbury

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/05/27/05-27-0604-augustinus.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Augustinus_van_Canterbury

http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2470440/1997/05/26/Engelse-christenen-vieren-komst-van-Sint-Augustinus.dhtml

http://werelderfgoedfotos.nl/fotos/63-st-augustine-s-abbey.html

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-augustine-of-canterbury/

http://catholicsaints.info/golden-legend-life-of-saint-austin/

https://www.franciscanmedia.org/saint-augustine-of-canterbury/ (met audio)

http://www.catholicculture.org/culture/liturgicalyear/calendar/day.cfm?date=2014-05-27

http://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-augustine-d-6045/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=25

http://www.loyolapress.com/saints-stories-for-kids.htm?cId=402609

http://www.canterburykfhs.co.uk/UNESCO_World_Heritage_Canterbury.htm

https://en.wikipedia.org/wiki/Augustine_of_Canterbury

http://augustineofcanterbury.org/

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/%C3%86thelberht_van_Kent

https://nl.wikipedia.org/wiki/Heptarchie

https://nl.wikipedia.org/wiki/St_Augustine%27s_Abbey

http://www.english-heritage.org.uk/visit/places/st-augustines-abbey/

https://en.wikipedia.org/wiki/Gregorian_mission

https://www.worcesterpeopleandplaces.org.uk/news/134/146/Saint-Augustines-Oak.html

https://en.wikipedia.org/wiki/St_Augustine%27s_Cross