27 mei

H. Melangell (overleden ca. 590 of ca. 641), kluizenares en abdis.

H. Melangell, ook wel bekend onder haar Latijnse naam Monacella, is patroonheilig van hazen en konijnen. Zij zou de dochter van een Ierse of Schotse koning, Iowchel, zijn geweest, die haar wilde uithuwelijken aan een edelman. Omdat ze niet kon weigeren, vluchtte ze en verstopte zich in de bergen van Pennant in Powys, de Berwyn Mountains, in Wales, waar ze vijftien jaar alleen leefde om God en Maria te dienen.

Volgens de legende zou Brochwel Ysgithrog (ook geschreven als Yscythrog), Prins van Powys haar rond 604 gevonden hebben toen hij op jacht was. Toen hij een haas wilde schieten, vluchtte het dier in Melangells rokken en lukte het Brochwel niet om zijn jachthoorn te blazen; ook zijn honden durfden niet in de buurt van de heilige maagd te komen. Hij was zo onder de indruk van haar schoonheid en vroomheid dat hij haar een stuk land beloofde, zodat ze een klooster kon bouwen. Daar werd ze abdis van een kleine religieuze gemeenschap en leefde er nog 37 jaar.

Het kleine kerkje heeft de eeuwen doorstaan, St. Melangell’s Church, bij Pennant Melangell, twee mijlen van het dorpje Llangynog (in Powys, Wales), waar haar relieken in een gerestaureerd heiligdom worden bewaard: dit is de oudste Romaanse schrijn in Groot-Brittannië. Sinds de restauratie in de 1992 is het een klein bedevaartsoord geworden en worden er diensten gehouden.

Hazen mogen in dit gebied nog steeds niet gejaagd worden; zij worden wel ‘Oen Melangell’ genoemd, ofwel St. Monacella’s Lambs. Aan de andere kant van de vallei waar ze als kluizenares leefde, is een rots die bekend staat als Gwely Melangell: het harde bed van Melangell.

 

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen.net/heiligen/05/27/05-27-0590-melangell.php

 

Engelstalig:

https://www.orthodoxmanchester.org.uk/ourpatronsaints.htm

https://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=5057

https://en.wikipedia.org/wiki/Melangell

http://www.st-melangell.org.uk/

http://www.st-melangell.org.uk/English/Church/stmelangellchurch.htm

http://orthochristian.com/71372.html

https://web.archive.org/web/20110820051037/http://llanfyllindeanery.org.uk/parishes/melangell.htm

http://saintspreserved.com/small_creatures/

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/St_Melangell’s_Church,_Pennant_Melangell

http://www.cpat.demon.co.uk/projects/longer/churches/montgom/19470.htm