24 mei

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

H. Dagmar van Denemarken (1186-1212), koningin.

Dagmar, geboren Markéta Drahomíra, kwam uit Bohemen (het huidige Tsjechië) en huwde in 1205 met de Deense koning Waldemar II, die ook Waldemar de Overwinnaar werd genoemd.  Samen kregen zij een zoon, Waldemar, die echter al jong overleed.

Dagmar was een zeer populaire koningin, een soort Deense Diana avant la lettre en stond bekend om haar schoonheid, godsvrucht, vrijgevigheid, vredelievendheid en naastenliefde. Zo wist ze haar echtgenoot ertoe te bewegen zijn ergste vijand te bevrijden, bisschop Waldemar van Sleeswijk, die aanspraak maakte op de troon en daarna Denemarken moest verlaten.

Dagmar wordt in legenden en volksliederen bezongen als een ideale christelijke koningin, vooral in vergelijking met haar opvolgster, koning Berengaria. Op haar sterfbed zou Dagmar haar man nog hebben gesmeekt niet met Berengaria (Bengerd) te trouwen, omdat ze politieke moeilijkheden voorzag. De blonde, vrome, liefdevolle Dagmar en de zwartharige, opportunistische schone Berengaria als The Evil Bengerd staan in die liederen dus nogal met elkaar in contrast.

Dagmar stierf in haar kraambed bij de geboorte van haar tweede zoon, en werd door Waldemar bijgezet in de kathedraal die in 1170 door zijn voorganger, Waldemar de Grote was gebouwd, de St. Bendts kerk (St. Benedictuskerk) in Ringsted op het eiland Seeland; de oudste bakstenen kerk van Denemarken – inmiddels Luthers. In Ribe, waar Dagmar en de koning woonden in hun kasteel, wordt elke dag nog om 12.00 en om 15.00 uur een carillon geluid in de kathedraal van Ribe, een lied over Dagmar, hoe ze ziek werd in Ribe.

Toen later haar graf geopend werd, werd er alleen een Byzantijns kruisje in gevonden, dat sindsdien het Dagmarkruis wordt genoemd.  Dit kruisje bevat een reliek, naar verluidt van het Heilig Kruis uit Constantinopel. Reproducties en variaties van dit Dagmarkruis zijn tegenwoordig nog steeds te koop en worden vooral cadeau gedaan bij een doop of Eerste H. Communie.

In Ringsted wordt Dagmar nog steeds geëerd in het Ringsted Middelalderfestival, waarin het dagelijkse leven in haar tijd wordt nagespeeld. In 2012 werd het festival Dagmar800 ter gelegenheid van haar 800e sterfdag in heel Denemarken gevierd, georganiseerd door Ribe en de Tsjechische Ambassade van Kopenhagen. Daarbij werd de opera Anorexia Sacra speciaal geschreven en uitgevoerd, gecomponeerd door Line Tjornhoj.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/05/24/05-24-1212-dagmar.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Dagmar

 

Achtergronden:

http://wiki.gzu-online.com/wiki/NL/dagmarkruis/page450

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Benedictuskerk_(Ringsted)

https://en.wikipedia.org/wiki/Valdemar_of_Denmark_(bishop)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Waldemar_van_Denemarken_(bisschop)

https://en.wikipedia.org/wiki/Berengaria_of_Portugal

https://en.wikipedia.org/wiki/Ribe_Cathedral

http://www.mzv.cz/copenhagen/da/nyt/x2013_01_03/festival_dagmar800_i_ribe_1.html

 

Engelstalig:

http://www.mzv.cz/copenhagen/en/news/x2012/exhibition_queen_dagmar_princess_of_3.html

http://www.mzv.cz/copenhagen/en/news/x2013/opening_of_the_exhibition_queen_dagmar_1.html

http://www.ribe1300.dk/Front/The%20history%20of%20Ribe/Dronning%20Dagmar.aspx

http://www.visitribe.com/ln-int/south-jutland/history/queen-dagmar

http://www.visitribe.com/ln-int/queen-dagmar-ribe-gdk632848

https://en.wikipedia.org/wiki/Dagmar_of_Bohemia

http://www.mzv.cz/copenhagen/en/news/ongoing_event_exhibition_queen_dagmar_1.mobi

http://www.mzv.cz/copenhagen/en/news/x2012/exhibition_queen_dagmar_princess_of_2.mobi

http://www.mzv.cz/file/895573/Dagmar800DK_nahled.pdf