24 mei

Z. Mario Vergara en Z. Isidous Ngei Ko Lat, priester en lekencatechist

Mario Vergara (1910-1950) was een priester uit Frattamaggiore, ten noorden van Napels. Hij werd missionaris van het Pauselijk Instituut voor Buitenlandse Missies en in 1936 naar Myanmar (toen nog Birma) gestuurd. Dat was toentertijd nog een Britse kolonie. Daar stichtte hij een missiepost met weeshuis en een sanatorium in een bergdorp.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij beschuldigd van fascisme en gedeporteerd naar India, waar hij vier jaar in een Brits concentratiekamp gevangen zat. Hij overleefde de oorlog en keerde in 1946 terug naar Myanmar, waar hij zijn missiepost herstelde en in 1948 Isidorus ontmoette.

Isidorus Ngei Ko Lat (1918-1950) was een boerenzoon en al jong erg vroom. Al jong overleden zijn ouders en werd hij opgevoed door een oom en tante. Hij studeerde zes jaar aan het seminarie maar kon zijn opleiding tot priester niet afmaken wegens gezondheidsproblemen.

Hij besloot ongehuwd te blijven en stichtte een schooltje waar hij Engels, catechismus, muziek en hymnen onderwees. Toen hij Mario Vergara ontmoette in Leiktho in 1948, gingen ze samenwerken in het bisdom Loikaw.

Toen ze samen in een afgelegen gebied bekeerlingen en katholieken zochten, stuitten ze op anti-katholieke rebellen. Mario en Isidorus werden in 1950 gearresteerd in Sjadaw en doodgeschoten, in zakken gestopt en in de Salween-rivier geworpen.

Beiden werden zalig verklaard als martelaar van het geloof op 24 mei 2014 door paus Franciscus, voor hun moed in tijden van vervolging. Isidorus is daarmee de eerste zalige van Myanmar.

Helaas is er nog tot op heden veel repressie in Myanmar, ook tegen katholieken.

Bronnen en meer informatie:

https://resources.avemariapress.com/dynamicmedia/files/eb4c28b079411a8a38790e5b0352c7f6/FD_EF_CH9.pdf

https://carmelitesph.org/memorial-of-blessed-isidore-ngei-ko-lat-blessed-mario-vergara/

https://www.asianews.it/news-en/Pope:-Fr-Mario-Vergara-and-Isidore-Ngei-Ko-Lat,-martyrs-for-the-faith-in-Myanmar,-to-become-blessed-29763.html

https://www.lasalette.org/reflections/faith/1021-myanmar-beatifications.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Isidore_Ngei_Ko_Lat

https://catholicsaints.info/blessed-mario-vergara/

https://catholicsaints.info/blessed-isidore-ngei-ko-lat/

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Catholic_Church_in_Myanmar

https://en.wikipedia.org/wiki/Loikaw

https://www.encyclopedia.com/religion/encyclopedias-almanacs-transcripts-and-maps/burma-catholic-church