17 mei

H. Giulia Salzano2H. Giulia Salzano (1846-1929), stichteres.

Giulia wordt wel de Moeder van de Nieuwe Evangelisatie genoemd, omdat ze haar apostolische activiteiten combineerde met onophoudelijk gebed.

Giulia werd na de dood van haar vader tot haar vijftiende opgevoed en onderwezen in een weeshuis door de Zusters van Liefde. Ze had een persoonlijke devotie voor Maria en het Heilig Hart van Jezus, werd onderwijzeres en catechiste in Casoria, bij Napels en toen ze zestig was, stichtte ze de congregatie van de Zusters Catechisten van het Heilig Hart van Jezus.  Ze was bevriend met Caterina Volpicelli, met wie ze veel samenwerkte (in 2009 heilig verklaard).

Madre Giulia zoals ze genoemd werd, heeft haar hele leven gewijd aan catechisatie, voor alle lagen van de bevolking, en met name voor kinderen om hen voor te bereiden op de Eerste H. Communie. Haar congregatie is uitgegroeid tot 31 huizen verspreid over de wereld en haar zusters zijn actief in onderwijs, catechese, pastoraat en missionering in Canada, Brazilië, Peru, Colombia, India, Indonesië, en de Filipijnen. Het moederhuis is nog steeds in Casoria.

Giulia is in 2003 zalig en in 2010 heilig verklaard. In februari 2011 werd haar lichaam onder grote belangstelling overgebracht naar de parochiekerk San Giacomo van Calvizzano (provincie Napels).

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/05/17/05-17-1929-1929-giulia-salzano.php

 

Achtergronden:

http://www.catechistesacrocuore.org/eng/chisiamo.html

https://it.wikipedia.org/wiki/Caterina_Volpicelli

https://nl.wikipedia.org/wiki/Catharina_Volpicelli

http://calvizzanoweb.blogspot.nl/2011/02/la-citta-si-prepara-ad-accogliere-il.html?view=magazine

 

Engelstalig:

http://www.catechistesacrocuore.org/eng/fondatrice.html

http://www.vatican.va/news_services/liturgy/saints/ns_lit_doc_20030427_salzano_en.html

http://catholicsaints.info/saint-giulia-salzano/

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=7223

https://en.wikipedia.org/wiki/Giulia_Salzano

https://it.wikipedia.org/wiki/Giulia_Salzano