17 mei

H. Pasquale Baylon (1540-1592), lekenbroeder en mysticus.

Pasquale (ook: Paschalis of Pascale Bailonne) was een franciscaanse lekenbroeder die uit een arm gezin kwam en in zijn jeugd herder was. Hij was op Pinksteren geboren in Spanje – vandaar zijn naam, want Pinksteren heet in het Spaans Pascua de Pentecosta. Hij was op jonge leeftijd al erg vroom, had  zichzelf leren lezen en schrijven en trad in 1564 in bij de franciscanen van de strenge observantie in het klooster Monforte, waar hij portier werd en bekend werd om zijn naastenliefde en nederigheid.

Ondanks zijn gebrek aan opleiding werd hij een geliefd raadgever en had veel inzicht in theologische kwesties. Tijdens een reis naar Parijs werd hij aangevallen door vijandige Hugenoten, maar wist te ontsnappen.

Hij had een diepe liefde voor de eucharistie, verbleef veel in stille aanbidding en straalde volgens zijn medebroeders als een engel als hij de heilige communie ontving. Vandaar dat hij vaak met een godslamp of tabernakel wordt afgebeeld. Hij overleed na een kort en hevig ziekbed op Pinkstermorgen.

Pasquale werd in 1690 heilig verklaard en in 1897 uitgeroepen tot patroon van eucharistische verenigingen en broederschappen, van herders, koks en banketbakkers.

Leuk detail: hij is ook beschermheilige van vrouwen, omdat hij vrouwen die bij hem kwamen biechten en klaagden over de kracht van hun echtgenoot, aanried om een drank te maken van geklopte eieren met suiker en wijn, waarmee de man liefdevoller en gepassioneerder zou worden. Deze drank werd ‘crème van St. Baione’ genoemd en verbasterde tot zabaione (zabaglione, sabayon). Deze drank is nog steeds een bekend culinair nagerecht. Ook wordt hij aangeroepen door vrouwen die een man zoeken.

Hoewel hij in Nederland niet zo bekend is (er zijn twee kerken naar hem vernoemd, te weten in Den Haag en in Wijchen), kent hij met name een grote verering in Spanje en Zuid-Italië (eveneens in Midden- en Zuid Amerika), omdat Italië in die tijd tot het Spaanse Rijk hoorde.

Bronnen en meer informatie:

https://www.heiligen.net/heiligen/05/17/05-17-1592-paschalis.php

http://www.cubra.nl/gerarddecroon/devotieprentjes/gerarddecroondevotieprentjes40.htm

https://nl.wikipedia.org/wiki/Paschalis_Baylon

 

Engelstalig:

https://www.franciscanmedia.org/saint-of-the-day/saint-paschal-baylon (met audio)

https://catholicsaints.info/saint-pascal-baylon/

https://catholicsaints.info/saint-paschal-baylon-man-of-the-eucharist-by-father-elgar-mindorff/

https://catholicsaints.info/pictorial-lives-of-the-saints-saint-paschal-baylon/

https://en.wikipedia.org/wiki/Paschal_Bayl%C3%B3n

 

Achtergronden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Paschalis_Baylonkerk

https://www.rkdenhaag.nl/geloofsgemeenschappen/h-driekoningen/kerken/paschalis-baylon/

https://kerkfotografie.nl/heilige-paschalis-baylon-wijchen/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_Rijk

https://it.wikipedia.org/wiki/Pasquale_Bayl%C3%B3n

https://nl.wikipedia.org/wiki/Zabaglione

https://tarantostraordinaria.altervista.org/2020/03/san-pasquale-baylon-protettore-delle-donne/

https://cosedinapoli.com/chiese-e-monumenti/san-pasquale-baylon/