16 mei

H. Simon Stock (1165-1265), kluizenaar en Karmeliet.

Simon kwam oorspronkelijk uit Aylesford uit het graafschap Kent en werd daarom ook wel Simon Anglus (Simon de Engelsman) genoemd. Ook zijn achternaam, Stock, verwijst naar een bijnaam: als kluizenaar leefde hij lange tijd in een holle boom. In 1237 sloot hij zich aan bij de nog vrij nieuwe orde van de Karmelieten, rond 1185 gesticht door H. Berthold (feest 29 maart).

Simon leefde zeer ascetisch en werd enkele jaren later overste van de Karmelieten en stichtte vervolgens kloosters in Cambridge, Oxford, Parijs en Bologna. Door dit stichtingswerk is hij patroonheilige van de Engelse provincie van de Ongeschoeide Karmelieten.

Beroemd is het visioen dat hij zou hebben gehad in 1251 van de heilige Maagd Maria, die hem de bruine scapulier overhandigde: een bruin wollen habijt voor onder de kleren (voor leken twee kleine, bruine wollen lapjes die als een hanger aan voor- en achterzijde onder de kleren wordt gedragen).

Zij beloofde dat dit scapulier een teken van verlossing is, beschermt tegen gevaar en vrede belooft voor iedereen die het draagt, met name hen die trouw blijven aan hun roeping. Ook belooft zij voor wie het draagt, verlossing uit het vagevuur. Maria beval dit scapulier ook aan toen zij verscheen aan de herderskinderen van Fatima, HH. Jacinta en Francesco Marto en hun nicht Lucia dos Santos.

Sinds 1386 wordt deze verschijning op 16 juli, de dag van het visioen, herdacht als Onze Lieve Vrouw van de Berg Karmel en dragen alle karmelieten dit scapulier; daarnaast ook vele heiligen die geen karmeliet waren, zoals H. Bernadette Soubirous en H. Johannes Paulus II.

Simon is verder bekend van de hymne Flos Carmeli (Bloem van de Karmel), dat hij schreef. Er zijn relieken van hem in Bordeaux, waar hij is overleden, in Kensington en in zijn geboorteplaats Aylesford.

Bronnen en meer informatie:

https://www.karmel.nl/simon-stock/

http://www.heiligen.net/heiligen/05/16/05-16-1268-simon.php

https://www.karmelgent.be/heilige/16-mei-1265-h-simon-stock/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Heilige_Maagd_Maria_van_de_berg_Karmel

https://nl.wikipedia.org/wiki/Scapulier_van_Onze_Lieve_Vrouw_van_de_berg_Karmel

 

Engelstalig:

https://www.catholicireland.net/saintoftheday/st-simon-stock-1165-1265-english-carmelite/

https://en.wikipedia.org/wiki/Simon_Stock

http://catholicsaints.info/saint-simon-stock/

http://catholicsaints.info/catholic-encyclopedia-saint-simon-stock/

http://catholicsaints.info/pictorial-lives-of-the-saints-saint-simon-stock/

 

Achtergronden:

https://en.wikipedia.org/wiki/Aylesford

https://nl.wikipedia.org/wiki/Karmelieten

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kleine_Officie_van_Onze_Lieve_Vrouw

https://nl.wikipedia.org/wiki/Orde_van_Onze-Lieve-Vrouwe_van_de_Berg_Karmel

https://en.wikipedia.org/wiki/Flos_Carmeli