15 mei

H. Isidorus de Landbouwer (1070-1130 of 1082-1172), wonderdoener.

Isidorus werd in 1622 heilig verklaard en is patroonheilige van boeren, tuinders en dagloners en de stad Madrid, evenals van diverse steden in Zuid-Amerika. Hij is aan te roepen bij droogte (voor regen) en is de eerste gehuwde leek die heilig is verklaard. Hij staat model voor de waardigheid van de arbeid, die kan leiden tot heiligheid.

Hij werd door zijn ouders genoemd naar H. Isidorus van Sevilla. Zijn zoon werd op wonderbaarlijke wijze gered uit een put, maar stierf al jong en daardoor besloten hij en zijn vrouw Maria hun leven te wijden aan gebed en goede werken en leefden separaat.

Over Isidorus, ook ‘van Madrid’ of ‘de Boer’ genoemd, bestaan vele legenden. Hij was een ijverige boerenknecht van landheer Juan de Vargas en ook erg vroom. Zo zou zijn baas hebben gezien dat terwijl Isidorus in een kerkje aan het bidden was, een engel het land ploegde en achter zijn ossen liep.

Hij voerde duiven met graan dat voor de molenaar bedoeld was. Toen de molenaar zijn graan controleerde, trof hij echter de dubbele hoeveelheid aan.

Hij sloeg met zijn staf op een rots, waardoor er water stroomde voor zijn baas om te drinken. En Isidorus nam in een ander verhaal vele arme lieden mee naar huis voor een maaltijd, maar tijdens het eten raakten de schalen niet leeg en was er genoeg voor iedereen.

Veertig jaar na zijn dood werd Isidorus’ lichaam ongeschonden teruggevonden en bewaard in de parochie van San Andres. Omdat koning Filips III van Spanje (koning van 1598-1621 – zijn bijnaam was ‘de Vrome’) een grote verering voor Isidorus had en genas op diens voorspraak door een reliek aan te raken, werd zijn zaligverklaring in gang gezet en zijn verering nog populairder.

Zijn zoon Filips IV zorgde voor de bouw van de kapel van San Isidoro, naast de San Andreskerk in Madrid. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog werd de kerk verwoest en later opnieuw opgebouwd.

Ook bestaat er een heel eenvoudige kapel, de Kapel van de Stal (Capilla de la Cuadra de San Isidoro); deze staat volgens de overlevering op de plek waar Isidorus vroeger de ossen stalde en is alleen op 15 mei geopend met een tijdelijke tentoonstelling.

Isidorus’ vrouw, Maria Torribia, wordt soms op dezelfde dag vereerd, omdat zij haar man altijd steunde in zijn geloof. Omdat haar hoofd als reliek wordt bewaard, wordt zij wel Maria de la Cabeza (Maria van het hoofd) genoemd. Zij heeft een eigen feestdag op 8 september.

Relieken van Isidorus en Maria worden bewaard in de San Isidro el Real, de Koninklijke collegiale kerk aan de Calle de Toledo).

Ook in Nederland bestond er een verering voor hem. In Schijndel was Isidorus patroonheilige van de Schijndelse Boerenbond. In Nagele (Noordoostpolder) is een St. Isidoruskerk met prachtige symboliek.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen.net/heiligen/05/15/05-15-1130-isidorus-madrid.php

https://rkliturgie.nl/heilige-van-de-dag/isidorus-de-landbouwer

https://nl.wikipedia.org/wiki/Isidorus_van_Madrid

https://kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/i/isidorus-de-landbouwer

http://heiligeninkruissteek.50webs.com/isidorus.html

 

Engels- en Spaanstalig:

https://www.franciscanmedia.org/saint-of-the-day/saint-isidore-the-farmer/ (met audio)

https://www.loyolapress.com/catholic-resources/saints/saints-stories-for-all-ages/saint-isidore-the-farmer/

https://www.christianiconography.info/isidoreLaborer.html

https://catholicsaints.info/saint-isidore-the-farmer/

https://catholicsaints.info/legends-of-saints-and-birds-saint-isidore/

https://nl.findagrave.com/memorial/11141837/isidro-labrador

https://en.wikipedia.org/wiki/Isidore_the_Laborer

https://es.wikipedia.org/wiki/Isidro_Labrador

https://congregacionsanisidro.org/san-isidro/biografia

 

Achtergronden:

https://congregacionsanisidro.org/san-isidro

https://es.wikipedia.org/wiki/Colegiata_de_San_Isidro

https://heiligen.net/heiligen/09/08/09-08-1200-maria-torribia.php

https://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Torribia

https://schijndelwiki.nl/index.php?title=Sint_Isidorus

https://www.flevolanderfgoed.nl/home/kunst/noordoostpolder/nagele/de-ploeger.html

https://www.esmadrid.com/en/tourist-information/capilla-de-san-isidro-en-la-iglesia-de-san-andres

https://es.wikipedia.org/wiki/Capilla_de_la_Cuadra_de_San_Isidro

https://nl.wikipedia.org/wiki/Filips_III_van_Spanje

https://nl.wikipedia.org/wiki/Filips_IV_van_Spanje