15 mei

H. Sofia van Rome (overleden 304), martelares en IJsheilige.

Sofia (ook: Sophie, Sophia) markeert het einde van de nachtvorst en wordt als beschermheilige tegen nachtvorst, als laatste in de rij van ijsheiligen, daarom wel ‘koude Sophie’ genoemd. In Zuid-Duitsland worden op 15 mei planten in bloembakken en op balkons gepoot en wordt deze dag Sophientag genoemd.

Er zijn twee martelaressen met de naam Sophia: Sophia van Rome en Sophia van Milaan (of Sophia de Martelares). Sophia van Rome zou gestorven zijn in het jaar 304, tijdens de christenvervolgingen onder keizer Diocletianus. In 845 werden relieken van haar overgebracht naar het hoogaltaar van de San Martino ai Monibasiliek in Rome, in opdracht van paus Sergius II. Ook kwamen relieken van haar in 777 of 778 terecht in de vrouwenabdij van Eschau in de Elzas door toedoen van bisschop Remigius van Straatsburg.  Van daaruit verspreidde zich de devotie over Duitsland. In die tijd is de verwarring ontstaan tussen de beide Sophia’s.

In Oosterse kerken wordt Sophia van Milaan of Sophia de Martelares veel afgebeeld op iconen, samen met haar drie dochters, die symbool staan voor Geloof, Hoop en Liefde (Fides, Spes en Caritas). Het is niet helemaal duidelijk of het hier om dezelfde Sophia (van Rome) gaat, want haar feestdag valt daar op 30 september.

Deze Sophia was een christelijke weduwe uit Milaan, die na de dood van haar man haar bezittingen weggaf aan de armen en met haar drie dochters naar Rome ging. Daar werden haar dochters, omdat ze openlijk christelijk waren, gemarteld en gedood in het jaar 130. Sophia werd kort daarna onthoofd of, volgens andere verhalen, stierf van verdriet bij het graf van haar dochters. Ofwel ze werden in de catacomben van Callixtus aan de Via Appia begraven, ofwel aan de Via Aurelia in de catacomben onder de huidige San Pancraziokerk, waar ook een Sophia begraven ligt.

Sophia van Rome is patroonheilige van late nachtvorst, voor de gewassen en veldvruchten. De andere ijsheiligen zijn: H. Mamertus (11 mei), H. Pancratius (12 mei), H. Servatius van Maastricht (13 mei) en H. Bonifacius van Tarsus (14 mei). Sophia de Martelares is met name patroonheilige van weduwen. Haar dochters worden vereerd op 1 augustus.

 

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/09/30/09-30-0135-sofia.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sophia_van_Rome

http://www.liesbeths-ikonen.nl/index.php/galerie/heiligen-ikonen/370-ikoon-van-de-heilige-sophia-met-haar-dochters-geloof-hoop-en-liefde

https://www.canvas.be/cultuur/de-ijsheiligen

 

Duitstalig:

https://www.heiligenlexikon.de//BiographienS/Sophia_von_Rom.html

https://www.heiligenlexikon.de//BiographienS/Sophia_von_Mailand.html

https://www.heiligenlexikon.de//BiographienF/Fides.html

https://www.heiligenlexikon.de//BiographienS/Spes.html

https://www.heiligenlexikon.de//BiographienC/Caritas.html

http://www.eisheilige.info/

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-sophia-of-rome/

https://en.wikipedia.org/wiki/Sophia_of_Rome

https://oca.org/saints/lives/1999/09/17/102638-martyr-sophia-and-her-three-daughters-at-rome

http://www.st-sophia.com/st-sophia/

 

Over de IJsheiligen algemeen:

http://www.heiligen-3s.nl/wb/ijsheiligen.php

https://www.canvas.be/cultuur/de-ijsheiligen

https://www.kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/i/ijsheiligen

http://www.bisdom-roermond.nl/ijsheiligen

http://www.bijbelin1000seconden.be/menu/tiki-index.php?page=IJsheiligen

https://nl.wikipedia.org/wiki/IJsheiligen

http://www.beleven.org/feest/ijsheiligen

http://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/88293-ijsheiligen-houd-rekening-met-15-mei.html

http://www.vtvvreeland.nl/de-ijsheiligen-page.php