09 mei

www.heiligen-3s.nl/heiligen/05/09/05-09-1879-Theresia-Gerhardinger(Karoline).php +++ Schilderij. Duitsland, München am Anger (?).

Z. Maria Theresia Gerhardinger (1797-1879), ordestichteres.

Maria Theresia is de stichteres van de internationaal bekende School Sisters of Notre Dame, gebaseerd op het evangelie en vanuit de overtuiging de wereld te verbeteren door onderwijs.

Ze werd als Karolina geboren als dochter van een schipper en was een begaafde leerlinge. Op haar twaalfde werd ze uitgekozen om onderwijzeres te worden op haar plaatselijke katholieke school in Regensburg. Op haar vijftiende haalde ze haar diploma en werkte als onderwijzeres in Stadtamhof.

Ze liet zich in haar werk leiden door het evangelie en christelijke naastenliefde en had een voorliefde voor de armere en minderbegaafde leerlingen. Met de bisschop stichtte ze de congregatie van de Arme Schoolzusters van Onze Lieve Vrouw, een voortzetting van de onderwijscongregatie die in 1597 door Z. Alix le Clerc (feest 9 januari) was gesticht.

Bij het afleggen van haar gelofte in 1835 nam ze de naam Maria Theresia van Jezus aan. In haar tijd ging ze baanbrekend te werk door ook modern aanschouwelijk onderwijs, handelsvakken, vreemde talen, muzische vorming en turnen te introduceren. Via koning Lodewijk I kreeg ze het vroegere Clarissenklooster am Anger in München als moederhuis toegewezen, van waaruit haar congregatie verder groeide.

Ze ging in 1847 naar Amerika, waar onder leiding van bisschop Johann Nepomuk Neumann haar congregatie groeide tot in Amerika.

In 1865 werd haar congregatie goedgekeurd door paus Pius IX. Na WOII verspreidden de zusters zich over Zuid-Amerika, Afrika en Azië en werd in 1957 het moederhuis verplaatst naar Rome. In meer dan dertig landen zijn de zusters nog steeds actief in het onderwijs, internationaal bekend als de School Sisters of Notre Dame.

Maria Theresia werd in 1985 zalig verklaard. Haar lichaam rust in de kapel van de St. Jakobkerk in München. Haar naam leeft voort in vele scholen, zoals het Theresia Gerhardinger Gymnasium am Anger, dat in 2016 nog een prijs binnen heeft gesleept voor beste middelbare school.

Bronnen en meer informatie:

http://www.heiligen-3s.nl/heiligen/05/09/05-09-1879-theresia.php

https://nl.wikipedia.org/wiki/Theresia_Gerhardinger

 

Duitstalig:

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienT/Theresia_Gerhardinger.html

http://www.tggaa.de/uber-uns/wer-wir-sind/schultrager/

http://www.schulschwestern.de/theresia-gerhardinger-2/

https://www.erzbistum-muenchen.de/Page069297.aspx

https://bistum-regensburg.de/glauben/heilige-selige-engel/bistumspatrone

https://www.theresia-gerhardinger-stiftung.de/theresia-gerhardinger/

https://de.wikipedia.org/wiki/Karolina_Gerhardinger

 

Engelstalig:

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=7695

http://catholicsaints.info/catholic-encyclopedia-school-sisters-of-notre-dame/

http://www.gerhardinger.org/index.php/congregation

http://catholicsaints.info/blessed-karolina-gerhardinger/