08 mei

H. Achatius (overleden ca. 120 of 140), martelaar en Noodhelper

Achatius, Agathius of Acacius van Constantinopel (ook: van Ararat) staat op oude heiligenkalenders (tot 1969) op 22 juni, maar wordt in Italië vereerd op 8 mei. Hij wordt aangeroepen bij hoofdpijn, doodsangst en uitzichtloze situaties en is patroonheilige van soldaten en één van de veertien Noodhelpers.

Hij was een officier in het Romeinse leger en werd, toen hij weigerde aan de Romeinse goden te offeren, uiteindelijk onthoofd onder het anti-christelijke bewind van keizer Diocletianus. Tijdens zijn gevangenschap daaraan voorafgaand zouden engelen hem hebben getroost.

Volgens een andere legende zou Achatius met duizenden anderen na een veldslag bij de berg Ararat, waarbij zij geholpen werden door engelen en zich daardoor bekeerden tot het christendom, zijn gestenigd, gegeseld en uiteindelijk gekruisigd, verwijzend naar het lijdensverhaal van Jezus.

Achatius zou tot zijn sterven de geloofsbelijdenis hebben gebeden tot een aardbeving plaatsvond en zij de geest gaven. Dit verhaal doet denken aan H. Mauritius en het Thebaanse leger (feest 22 september), die in Agaunum (Oostenrijk) de marteldood stierven.

Met name in Constantinopel werd Achatius veel vereerd en zijn vele kerken naar hem vernoemd, maar werd beschermheilige van de stad en het bisdom Squillace in Calabria (Zuid-Italië) toen relieken van hem daar volgens de overlevering aanspoelden; Sant’Agazio wordt daar vereerd op 16 januari (translatie van zijn relieken) en op 7 mei (de vooravond van zijn feestdag).

In Squillace en Guardavalle zijn elk jaar op 7 mei nog processies, ondanks dat zijn feestdag van de Romeinse heiligenkalender is geschrapt. Ook in Spanje wordt hij vereerd, met name in Avila en Cuenca, sinds relieken van hem daar naartoe waren gebracht. Hij was populair bij kruisvaarders.

 

Bronnen en meer informatie:

https://www.heiligen.net/heiligen/06/22/06-22-0135-achatius.php

https://kro-ncrv.nl/katholiek/encyclopedie/a/achatius-van-ararat

https://nl.wikipedia.org/wiki/Achatius_van_Ararat

 

Engelstalig:

http://catholicsaints.info/saint-acacius-of-byzantium/

https://en.wikipedia.org/wiki/Agathius

http://www.newadvent.org/cathen/14239a.htm

http://www.catholictradition.org/Saints/achatius.htm

 

Achtergronden:

https://www.heiligenlexikon.de/BiographienA/Achatius.htm

https://it.wikipedia.org/wiki/Acacio_di_Bisanzio

http://www.nondisolopane.it/il-santo-del-giorno-08-maggio-santagazio-o-acacio/